Stiže drastična promjena vremena: Još danas se ‘kuhamo’, mnogima neće biti drago što dolazi

Vrijeme, ilustracija (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Posljednji dan lipnja donosi sunčano i vruće vrijeme, praćeno južinom i nebeskom mutnoćom zbog pijeska i prašine iz Afrike. No, početak novog tjedna donosi značajne promjene u vremenskim prilikama, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U ponedjeljak se očekuju pljuskovi i grmljavina u zapadnim dijelovima unutrašnjosti. Ovo je uvod u dolazak hladne fronte, povezane s ciklonom na sjeveru, koja će donijeti osjetno osvježenje. Hladna fronta će doći uz umjeren do jak sjeverni vjetar, donoseći pljuskove i svježiji zrak. Posebno će biti osjetno na zapadu i sjeveru zemlje, gdje se popodne očekuju pljuskovi i grmljavina.

Glavnina oborina stiže u utorak, kada će kiša zahvatiti veći dio unutrašnjosti. Temperature će biti znatno niže nego prethodnih dana. Na kopnu će biti manje vruće, a osvježenje će se proširiti cijelom unutrašnjosti. Sjeverni vjetar će donijeti znatno osvježenje, uz kišu i pljuskove s grmljavinom te promjenljivu naoblaku.

Kiša posvuda

Promjena vremena zahvatit će i Jadran. U ponedjeljak će na Jadranu biti pretežno sunčano, ali manje vruće. Pljuskovi i grmljavina koji će popodne zahvatiti sjeverni Jadran, proširit će se u utorak i na Dalmaciju. Zapuhat će umjerena do jaka bura, smanjujući vrućinu.

Sredinom tjedna očekuje se ponovni porast temperatura uz više sunčanih razdoblja, ali vrijeme neće biti potpuno stabilno. U srijedu će vrijeme biti stabilnije, sunčanije i malo toplije, s pljuskovima još jedino na jugu Jadrana.


Nakon sunčane i vruće nedjelje, promjena vremena donijet će osvježenje koje će mnogima biti dobrodošlo. Ovotjedni vremenski uvjeti podsjećaju na promjenjivu prirodu ljeta, koja nas iz sunčanih i vrućih dana često iznenadi naglim osvježenjem i pljuskovima. Preporučuje se praćenje vremenske prognoze i prilagodba planova prema očekivanim vremenskim uvjetima.

Opasne vrućine u velikom dijelu Hrvatske: Izdana upozorenja, evo gdje će biti najgore


Komentari