Stanovnici Strmca očajni: Godinama čekaju novu školu, a osim dotrajalosti je stradala i u požaru

ILUSTRACIJA: wikipedia

Stanovnici Strmca, dijela Svete Nedelje, godinama čekaju da njihova djeca dobe novu školu, piše Index. Škola im je obećana još u kampanji za lokalne izbore, a novac za nju je bio je planiran i u proračunu za ovu godinu. Županija i Grad dogovarali su se oko financiranja, ali njihova djeca će i u ponedjeljak krenuti u staru školu, koja je, povrh dotrajalosti, prije malo više od mjesec dana oštećena i u požaru.

Roditelji ičija djeca pohađaju navedenu školu, zabrinuti su za sigurnost svoje djece, a zbog čega su pisali i Zagrebačkoj županiji i Svetoj Nedelji pitajući ih hoće li njihova djeca biti sigurna u staroj i požarom oštećenoj školi.

“Gradonačelnik Dario Zurovec je prošle godine na Facebooku napisao da je škola uključena u proračun za 2020. i da su sredstva osigurana. U oči nam je rekao da gradnja kreće u veljači ove godine. Dok lijevi i desni igraju igre bez granica, naša djeca idu u, kako je mi roditelji nazivamo, štalu, a ne školu primjerenu za jednu od najbogatijih općina”, požalili su se stanovnici Strmeca i Indexu.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec poručio im je da nemaju razloga za brigu te da gradnja samo što nije krenula.

“Oštećeni dio je osiguran i odijeljen. Djeca neće biti u njemu”, rekao je Zurovec za Index prilikom čega je objasnio zašto još uvijek nije počela izgradnja nove škole.

“Dogovarali smo se sa Županijom oko financiranja. Županija je vlasnik škole, ali ne žele dati više od 15 milijuna kuna, a škola je prema projektu trebala koštati 48 milijuna kuna sa sportskom dvoranom i atletskom stazom. Mi smo onda preuzeli na sebe većinu troška”, rekao je Zurovec. U proračunu za 2020. godinu bilo je planirano nešto više od 15 milijuna kuna za školu, a u nedavnom rebalansu taj novac je ozbiljno srezan – ostalo je samo 3,8 milijuna kuna.


“Toliko ćemo potrošiti do kraja godine. Tek smo prije mjesec dana uspjeli riješiti imovinsko-pravne probleme koji se vuku još od 1985. godine. Ni to nismo trebali mi raditi nego županija, ali oni nisu ništa napravili. Dogovorili smo i kredit za gradnju škole s kamatom manjom od 2 posto tako da uskoro ide raspisivanje natječaja. Do kraja godine, ako sve bude u redu, bi mogli početi radovi”, smatra Zurovec.

Zurovec tvrdi da su strahovi roditelja neutemeljeni te da im je sve objašnjeno.

“Jučer je bio sastanak s roditeljima jer su mislili da će im djeca ići u školu koja je nesigurna i smrdi po paljevini. Sve je to riješeno i djeca su maknuta iz dijela koji je zapaljen”, rekao je Zurovec.


Komentari