Stanovnici Španskog ljuti: ‘Po cijelom Zagrebu isto, nema ljudi, a oni koji rade rade ‘tak”

Pošta u Španskom (Foto: Davor Pongracic / CROPIX/ Čitatelj Zagreb.info)

Pisma, računi, pošiljke u posljednje vrijeme su dolazili jednom u dva tjedna, a računi van roka plaćanja. Sve je to naljutilo stanovnike Španskog. Je li se situacija promijenila pitali smo Hrvatsku poštu, gdje kažu da je poštar koji inače dostavlja na području Španskog i Oranica odsutan zbog bolovanja.

Umjesto njega pošiljke dostavljaju zamjenski poštari zbog čega je u početku dolazilo do kraćih kašnjenja u isporuci. “Kolege su nam potvrdili kako se trenutno sve pošiljke isporučuju u propisanim rokovima te kako nema kašnjenja”, kažu iz HP-a.

“Problema s dostavom ne bi trebalo više biti jer na području Španskog trenutno dostavlja pet poštara, a pomoć stiže i na području Zagreba i Zagrebačke županije gdje trenutno radi 17 stranih radnika”, kažu u HP-u.

Poštar, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Prošao rok

No, što mogu učiniti građani kojima su računi došli nakon što je prošao rok plaćanja? Naime, za većinu računa koji se plaćaju sa zakašnjenjem plaćaju se zatezne kamate. U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača kažu da se računi nažalost šalju kao obične pošiljke i o njima se ne vodi evidencija prilikom isporuke primatelju.

Građani se žalili Pošti da im ne stižu pošiljke: Kontrola u stolu zaposlenika otkrila razlog


“To je objašnjenje HP-a, ali HP jako dobro zna kada mu je određeni davatelj usluge dostavio obične pošiljke s računima, jer je to tisuće računa koje po dolasku u HP idu na razradu i usmjeravanje prema mjestima primatelja tih računa. Pitanje je za inspekciju telekomunikacija koja je pri HAKOM-u da li se sva pošta otprema na vrijeme ili se čeka nekoliko dana ili možda i više.

Obične pošiljke trebaju biti uručen u roku sedam dana od dana kada su primljene u HP-u. Koji puta i davatelji usluga kasne s dostavom računa u HP, pa se onda dešava da primatelj dobije račun kada je već prošao rok za plaćanje”, kažu u Udruzi za zaštitu potrošača.

Poštar, ilustracija (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Prijavite Holdingu

Što se tiče Zagrebačkog holdinga, tamo kažu kako se jedinstvene uplatnice redovno svakog mjeseca šalju građanima putem Hrvatske pošte za izvršene usluge u prethodnom mjesecu. Ukoliko ne zaprime uplatnicu, građani mogu zatražiti prijepis računa putem elektroničke pošte [email protected], dolaskom u jednu od poslovnica Holding centra na adresi Ulica grada Vukovara 41 i Dubečka 2 ili u pokretnom uredu koji redovito obilazi sve gradske četvrti prema rasporedu objavljenom na poleđini jedinstvene uplatnice i na mrežnoj stranici.

Putem sustava E-građani te putem KEKSpay aplikacije jedinstvena uplatnica može se zaprimati u digitalnom obliku. Također, skeniranjem QR koda na zaprimljenoj jedinstvenoj uplatnici uz ispunjavanje traženih podataka, građani mogu zatražiti dobivanje jedinstvene uplatnice putem elektroničke pošte. U poslovnicama Holding centra ili slanjem zahtjeva putem elektroničke pošte [email protected] građani mogu za plaćanje mjesečnih računa ugovoriti sepa terećenje.

Poštaru ništa nije bilo jasno: Umirovljenici na adresu stiglo više od 400 identičnih pisama

Građani plaćaju kamate

A što mogu učiniti naši sugrađani ako moraju platiti zatezne kamate, a nisu krivi zbog kasnog plaćanja računa? “Potrošači mogu tražiti od HP-a naknadu za štetu radi kašnjenja pošiljaka, ali kako se tu radi o običnim pošiljkama takva naknada nije predviđena jer sami poštari pišu svoje Opće uvjete, a nitko ne kontrolira da li su ti opći uvjeti u skladu s višim pravnim aktom.

Nešto bi mogli napraviti pošiljatelji da zaštite i svoje kupce te da vrše pritisak na HP da odmah isporučuju pošiljke s računima prema primateljima. Kada se radi o tzv. knjiženim pošiljkama, ako kasne, korisnici mogu dobiti tri poštarine, a ako se izgube pet poštarina“, pojasnili su u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača.

A u Zagrebačkom holdingu pak korisnike pozivaju da se u slučaju bilo kakvih upita, uključujući i potencijalnog kašnjenja pošiljki, jave Kontakt centru na broj 072 303 304, putem e-maila [email protected] ili putem online obrasca https://obrasci.posta.hr/kontakt.

Sortiranje pošte, ilustracija (Foto: Dragan Matic / Cropix/Ilustracija)

Pisma pokraj kasleka

No, u Španskom se dogodio još jedan slučaj, što je razljutilo naše sugrađane. Naime, u Facebook grupi Zakaj volim Špansko ljutiti sugrađanin je objavio sliku na kojoj se vide pisma, ostavljena pored kasleka. Pitali smo Hrvatsku poštu što se dogodilo da su pisma ostavljena pored kasleka i nadohvat bilo kome.

“Vezano uz fotografiju korisnika na adresi Šetalište 150. brigade Hrvatske vojske, ostavljanje pošiljaka pored sandučića nije propisan način dostave te su zbog toga kolege upozoreni na propust. Ispričavamo se korisnicima i zahvaljujemo na razumijevanju”, poručuju iz HP-a.

Komentari ljutih sugrađana

“U Divkovićevoj dobijemo poštu tj. račune samo jednom mjesečno i to oko 20. u mjesecu! Plaćamo zatezne kamate zbog pošte i to se događa već više od 6 mjeseci. Strašno”, “Po cijelom Zagrebu isto. Nema ljudi, a oni koji rade rade tak. Za preporučenu poštu se ne zvoni ili se sami potpisuju. Kaos”, “Pavlenski put ista stvar. I kaj je najbolje od svega bila je ostavljena na totalno glupo mjesto, ni ne vidiš poštu”, “Ma tko kaže da pošta ne dolazi? Eto stigla jučer s istoka Zg na zapad u roku samo 26 dana”, “Onda mi šalju opomenu za naplaćeni račun koja nije u kasliću nego okačena na zidu”, neki su od komentara naših sugrađana.


Komentari