Stanovnici Botinca se i dalje guše u nesnosnom smradu: Grad nema rješenja

Foto: Tibor Marušić

Kako smo i ranije pisali stanovnici Botinca muku muče s nesnosnim smradom koji dolazi iz nedavno rekonstruirane kanalizacije.

Netom dovršena 1,2 milijuna kuna teška rekonstrukcija kanalizacije stvara im nesnosne probleme. Ne mogu otvoriti prozore, a da im u stanove ne uđe smrad fekalija.

“Problem je grozne kategorije. To je teško dočarati. To para nos, to je strašno, kuća se ne može proluftati, kuća smrdi po urinu, roba smrdi po urinu… grozno”, žali nam se Tibor Marušić čijom ulicom prolazi dio 290 metara duge nove cijevi. Na novu cijev promjera jednog metra spajaju se četiri ulice, a u nju se slivaju miješane vode, što uključuje i oborinske vode.

Problem su i slivnici za oborinske vode, smješteni uz rub ulice. Marušić smatra da su trebali biti spojeni na principu sinfona, upravo radi sprječavanja širanja smrada.

Agonija je počela u lipnju ove godine kad je stara kanalizacijska cijev promjera 30 centimetara zamijenjena novom od jednog metra. Riječ je o mjestu gdje se spajaju ulice Filipa Latinovicza sa Zlatareva zlata. Godinama su se stanari borili za rekonstrukciju, a sada su umjesto rješenja dobili probleme.

Agonija stanovnika Botinca traje mjesecima: ‘Iz kanalizacije toliko smrdi da se bojimo za zdravlje’


Stanovnici Botinca su pisali službenim gradskim tijelima, čak i prozivali putem društvenih mreža no odgovora i dalje nema. Prije otprilike dva tjedna na sporno mjesto je pozvana i sanitarna inspekcija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali im djelatnici Vodovoda i odvodnja nisu omogućili pristup kanalizaciji.

Zbog sumnje u trovanje i probavnih smetnji stanara obližnjih zgrada u Botincu su bili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Oni tvrde da razloga za brigu nema jer uzrok probavnih problema nije u vodi. “Na temelju svih rezultata ne možemo potvrditi postojanje grupiranja na razini probavih simptoma radi izloženost vode na toj lokaciji”, rekla je Matijana Jergović iz Zavoda “dr. Andrija Štampar”.

I dok iz Vodovoda i odvodnje tvrde da je sve napravljeno po pravilima struke otpadne vode i dalje ostaju u naselju.

Podsjetimo da je tvrtka izvođač radova, Gut d.o.o. u vlasništvu Vjekoslava Mraza, jedan od donatora Bandićeve stranke Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti. Naime, Mraz je stranci dao dva puta po 10.000 kuna što je navedeno u Izvješću o donacijama iz 2017.

 


Komentari