Sredinom tjedna stiže neugodna meteorološka pojava: Neka vas ne iznenadi, budite spremni

Zrak u Zagrebu na Uskrs bio je pun pijeska (Foto: Zagreb.info)

Posljednjih dana, temperature zraka u Hrvatskoj sve više podsjećaju na ljetne. Sunce grije i prelazi 20 stupnjeva, što je potaknulo mnoge da izvade ljetnu odjeću iz ormara. Međutim, jedna pojava ipak kvari užitak u lijepom vremenu.

Na atlantskom području zapadno od Irske stacionirala se duboka ciklona koja se proteže do Sredozemnog mora. Trenutno smo na prednjoj strani ciklone, a visinski vjetrovi pušu jugozapadno, donoseći sa sobom topli i suhi zrak iz Sahare.

Saharski zrak nosi velike količine pijeska nad zapadnu Europu, što će se tijekom vikenda proširiti od Španjolske do Finske, a početkom sljedećeg tjedna zamutiti atmosferu i nad našim područjima, izvještava N1. Podsjetimo, prije nekoliko dana u Zagrebu se moglo primijetiti koliko je zrak zagađen zbog saharskog pijeska u zraku.

@dorrrita Vakula pls objasni #zagreb #zagrebinfo #hrvatska #vrijeme #prognoza #snijeg #proljece ♬ original sound – HSF

Sunčano i toplo

Danas je pretežno sunčano i toplo, na kopnu ponegdje i vrlo toplo. Vjetar će biti slab do umjeren, u unutrašnjosti jugozapadni i zapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura bit će od 20 do 25, u središnjim i istočnim krajevima do 28°C. Trenutno nema nikakvih upozorenja od strane DHMZ-a.

U nedjelju će vrijeme biti sunčano i iznimno toplo. U kotlinama Like i Gorskog kotara moguća je jutarnja magla. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti bit će oko 10°C, na Jadranu oko 14°C. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti mogu doseći do 31°C, dok će na Jadranu biti oko 25°C.


Zoran Vakula, poznati meteorolog s HRT-a, rekao je da će ovo zagrijavanje, potaknuto morskim utjecajem, biti posebno primjetno u unutrašnjosti Hrvatske. Očekuje se da će to rezultirati postavljanjem novih rekorda temperatura na nekim danima, čak i u ranim fazama godine. Predviđa se da bi temperature mogle doseći i do 30 stupnjeva kako se ponedjeljak približava. To bi bila izuzetno visoka temperatura za ovo doba godine, što većina Hrvata ovako rano nikada nije iskusila.

Zrak će ponovno biti opasan za zdravlje: Vraća se čudna pojava na nebu, liječnici savjetuju oprez

Sljedeći tjedan

Tek sredinom idućeg tjedna možemo očekivati naoblačenje sa zapada uz prolazak fronte sjevernije od naših krajeva, uz malu vjerojatnost za poneki pljusak i grmljavinu. U utorak i srijedu neka vas ne iznenadi kiša koja će opet biti praćena žutim pijeskom. Dolazak oslabljene fronte donijet će i blagi pad temperature zraka.

Kada je riječ o saharskom pijesku, liječnici su ranije preporučili građanima da koriste maske kako bi lakše disali ako osjete da im smeta prisutnost tih čestica pijeska u zraku. S obzirom na daljnje promjene vremena, građanima se savjetuje da budu oprezni i prate službene upute i obavijesti o vremenskim uvjetima kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.


Komentari