Snimke Crkve u Remetama koje su zabilježile potres u Zagrebu obišle su Hrvatsku, a mjesec dana nakon potresa crkva otvara svoja vrata

Foto: Facebook/ Župa Remete

Iako narušena u potresu prije mjesec dana, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetište Majke Božje Remetske, prema pregledu statičara sigurna je i u četvrtak u 12 sati otvorit će svoja vrata za vjernike, prenosi direktno.hr.

“Nakon tehničkog pregleda crkve od strane statičara i nakon što je osiguran od urušavanja najkritičniji dio u crkvi, a to je luk crkve između prezbiterija i donje lađe, ponovno se dopušta ulazak vjernicima na osobnu molitvu”, kazao je za Informativnu katoličku agenciju, župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske o. Antonio-Mario Čirko.

Crkva u Remetama, otvorit će se u 12 sati, a u nju će se svakodnevno moći doći moliti između devet i 17 sati poštujući odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije koji su 20. ožujka odlučili da crkve za vrijeme trajanja epidemije mogu biti otvorene isključivo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti. Pritom u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem dva metra, a crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja, piše IKA.

“Pun sam emocija i radosti što će vjernici moći doći remetskoj Gospi i što je od svih potresom oštećenih crkava, baš crkva zagovornice Hrvatske prva koja se otvara za puk. To je simbolika nade”, zaključio je župnik.

U potresu koji je Zagreb pogodio 22. ožujka oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. “U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. Od glavnog oltara odvalio se kamen. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, pogotovo južni plato”, poručio je tada u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu župnik župe.

Kamere unutar crkve zabilježile su potres, a snimke su obišle Hrvatsku.



Komentari