Snimili smo atomsko sklonište u Zagrebu: Nema madraca, ali, za neke možda još i gore, nema ni Interneta!

Atomsko sklonište (foto: Zagreb.info)

Zgrade u ulicama Ferdinanda Budickog nedaleko jarunskog placa, iako izgrađene u prošlom stoljeću, s novom fasadom izgledaju prilično svježe i lijepo.

Foto: Zagreb.info

No, u podrumu na rednom broju 12 nalazi se jedna svakako potrebna, ali krajnje uznemirujuća prostorija, koja kao da je proizašla iz horor filma: Atomsko sklonište.

Izvodnik civilne zaštite ključem je otključao lokot teških masivnih, vrata i otvorio ulaz u prostoriju koja odiše atmosferom osamdesetih, ali nažalost ne kiča rocka i MTV-jevih spotova iz tog sjajnog glazbenog razdoblja, koliko onom černobilskom.

Riječ je o spletu nekoliko prostorija u koje, kako su nas upozorili, ne dopire ni internet, što je i pokazatelj kako olovni zidovi dobro funkcioniraju.

U glavnoj prostoriji smješteni su metalni ležajevi, s gornjim i donjim postoljem za madrace.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Uokolo se nalaze i narančaste posude, neke za hranu, a neke, pretpostavljamo, i za otpad. Ogromni, prazni, bezbojni spremnici, rezervirani su za vodu.


U drugoj, manjoj prostoriji, nalazi se filtrator zraka, dvije kutije prve pomoći, mjerači vlage i tlaka, kao i upute na zidu za korištenje filtratora. Kako nam je rekao izvidnik, rukovanje ovim aparatima, kao i dobava vode u nadležnosti su stožera civilne zaštite. Generator za struju, lopate kao i materijal za zatrpavanje koji sprječava širenje radijacije, u skloništu su u slučaju prijeke nužde.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Podsjetimo kako je gradonačelnik Tomašević na redovnoj konferenciji za medije u utorak obznanio kako Zagreb ima 1062 atomska skloništa, a njihovo se stanje periodički provjerava.

“I tu smo također u suradnji s državnim institucijama, postoje protokoli, vodimo komunikaciju. Ne bih htio da se širi panika i prejudicirati neke stvari za koje na svu sreću zasad još nema opasnosti. Ne bih htio da podacima o skloništima pridonosimo strahu građana u ovoj situaciji koja je retraumatizirajuća”, komentirao je Tomašević u utorak.

Ekipu portala Zagreb.info u sklonište je pustio izvodnik od strane Grada Zagreba. S obzirom na zatečeno stanje, možemo smatrati da je ovo jedno od boljih atomskih skloništa u Zagrebu i s pravom se možemo zapitati kako tek izgledaju ostala.

GDJE SU I U KAKVOM SU STANJU ATOMSKA SKLONIŠTA? Kalinić otkriva: Zapuštena su, nema kreveta, vode, filtera za zrak…


Komentari