SLUČAJNO ZABILJEŽEN PRVI SLUČAJ GRIPE: Infektolog otkrio hoće li to utjecati na ovogodišnja cjepiva s obzirom na sojeve

Prehlada. (Foto: Pixabay)

Infektolog Goran Tešović iz klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o bolesti covid-19 kod djece i činjenice da su slučajevi nerijetko asimptomatski. On smatra da cjepiva nikome ne štete već imaju blage nuspojave, a iako djeca najčešće imaju blage simptome bolesti, cijepljenjem pak štite one oko sebe.

S druge strane, otkrio je, iako neslužbeno, kako je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj gripe. Inače, zbog covida-19, u sezoni gripe ove godine, a to je u zimskim mjesecima, nije zabilježen nijedan slučaj.

Tešović tvrdi kako je prvi slučaj zabilježen prošlog tjedna i to je slučajno otkriven. “Radi se o odrasloj osobi. Kod kolega u Splitu sam čuo da su imali dva ili tri bolesnika. Prošle zime nismo imali nijedan slučaj gripe. To je samo dokaz da se uobičajeni sezonalitet respiratornih infekcija potpuno poremetio”, ističe Tešović koji zaključuje kako zbog nedostatka gripe ove sezone, ista neće utjecati na cjepivo. Ono se naime svake sezone prilagođava novom soju gripe koji se pojavljuje.

“Mi znamo koji je dominantan soj i mislim da će se lako moći napraviti cjepivo za sljedeću sezonu”, rekao je infektolog.


Komentari