Skandal uoči karnevala zgrozio javnost: Na stup kao ‘krivca’ objesili lutku migranta

Maškare, ilustracija (Foto: Pixabay)

Maškarana događanja u onim hrvatskim mjestima u kojima se ta tradicija poštuje, traju već neko vrijeme. Maškare, mesopust, karneval, fašnik, ove će godine “vladati” nešto kraće. Jer, Pepelnica je već 14. veljače.

‘NE VIDIM ZAŠTO ZAGREB NE BI IMAO FAŠNIK’ Gradovi diljem Hrvatske imaju povorke i maskirane zabave, metropola gotovo ništa! Saznali smo koji su razlozi

A u Rijeci velika će međunarodna karnevalska povorka biti na Korzu 11. veljače. U pripremi sudjeluju brojne skupine iz Hrvatske i inozemstva. Jedni od onih koji će se predstaviti su i predstavnici karnevalske udruge Čavjanske maškare. Čavle, mjesto na Grobnišćini, nedaleko Rijeke u svojim korijenima ima duboko urezanu tradiciju maškaranja.

No, ove su godine malo pretjerali. Kao pusta, krivca za sve ono loše što im se dogodilo prošle godine, odlučili su objesiti čovjeka po imenu Škuribando Fureštić. U prijevodu s lokalnog dijalekta, to znači Mračni Stranac. Obješen je tako izmišljeni lik migranta, stranog radnika u Hrvatskoj. Na to je na svojoj Facebook stranici ukazao humanitarac Saša Pavlić koji je fotografiju objavio na Facebooku.


Ovo je zgrozilo mnoge

“Dragi sumještani Čavjanke i Čavjani, mislio sam napisati poduži post, ali napisat ću samo da meni ovo nije u redu, ima puno krivaca za trenutno stanje u državi, a najmanje su krivi ovi ljudi koji su prošli tisuće kilometara od svog doma da bi u Hrvatskoj radili najprljavije poslove, plaćali poreze i doprinose da bi mi Hrvati imali penzije.

Škuribando Fureštić, nekome duhovito meni nije. Da sam, dok sam živio u Njemačkoj, na banderi vidio obješenu lutku sa crveno bijelim kockicama i tablom Schwarzich Kroatisch ne bih se smijao”, napisao je u objavi.

ZET-om u Noć muzeja: Uvest će se besplatne linije, evo detalja

Komentari građana ispod njegove objave redom su odisali gađenjem prema činu čavjanskih maškara. U njihovo ime reagirao je predsjednik istoimene udruge Goran Mavrinac.

“Usred Božića, u općini Čavle je policija identificirala četiri državljanina indijske narodnosti koji su kombijem prepriječili put našem mladom sumještaninu, hrvatskom državljaninu. Nakon toga policija nije napravila ništa, mještani su se samoorganizirali i uz pomoć navijača ih pronašli.

Pozvana je policija, sve je bilo mirno, kaže Mavrinac. Naša je poruka s ovim pustom da u mirnom primorskom mjestu prozivamo devijacije koje sustav nije riješio. Tako i u proglasu koji čitamo o pustu i optužujemo ga za loše stvari u prošloj godini, kroz izmišljenog lika aludiramo na ljude koji su pokušali ograničiti slobodnu kretanja dječaku iz našeg mjesta”, poručio je Mavrinac za 24 sata.

Karnevalsko ludilo svake godine u Rijeci (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Reagirala policija, ali i općinska načelnica

Lutka Škuribanda Fureštića je, kako je dodao, skinuta te joj je obrijana brada. Ali, vratit će je na stup jer nema nikakve rasne ili vjerske konotacije.

Na cijelu ovu situaciju reagirala je i načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polič:

“Nije u pitanju lik migranta već navodnog otmičara. Nije migrant, ne zna se nego je strani radnik navodno. Mislim, ne branim ih, bez daljnjega, ali maškare nikad nisu bile politički korektne, uvijek su nešto ismijavale i kritizirale. Da je lijepo, prije bih rekla da nije, puno toga nam se ni dosad nije sviđalo, ali eto. Teško će shvatiti netko tko u tome nije oduvijek”, rekla je za 24 sata.

Policija je, inače, demantirala ono što iz Čavjanskih maškara govore o navodnoj otmici djeteta na Badnjak.

“U cilju objektivnog izvješćivanja javnosti obavještavamo da postupanjem policije po dojavi zaprimljenoj 21. prosinca oko 21,30 sati, nisu utvrđena obilježja niti jednog kaznenog djela, prekršaja ili bilo kojeg drugog oblika protupravnog ponašanja.”


Komentari