ŠTO SE TO DOGAĐA NA REBRU? Ipak nema otkaza, ali niti zahtjeva za pravnu zaštitu zbog odbijanja cijepljenja i testiranja

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U srijedu je odjeknula vijest kako je u Centru za rehabilitaciju Stančić četvero mladih zaposlenika dobili otkaz jer su odbijali testiranja, a jutros novi šok! Prema navodima Jutarnjeg lista, čak devet zaposlenika KBC-a Zagreb trebalo bi dobiti otkaz iz istog razloga – odbijanja cijepljenja i testiranja.

No, kako nam je potvrdila medicinska sestra Gordana Miškulin, predstavnica Strukovnog sindikata i medicinskih sestara i tehničara, te članica Radničkog vijeća – otkaza još uvijek nema!

Gordana Miškulin/ arhiva Zagreb.info

“Nemamo nikakve informacije o zahtjevima za raskid radnog odnosa, nitko nam se nije javio. Jednostrani raskid odnosa se ne može napraviti, već svi zahtjevi moraju ići preko Radničkog vijeća, a mi te zahtjeve nemamo, tako da je predsjednica Radničkog vijeća poslala i zahtjev za demanti netočne informacije”, kazala nam je Miškulin. 

No, navodi i da prema njenim procjenama oko 10 do 11 zaposlenika KBC-a Zagreb odbija testiranje i cijepljenje. “Ti zaposlenici su i dio tehničkog, ali i medicinskog osoblja i odbijaju se cijepiti ili testirati, no svaki dan dolaze na posao, uruče svoje razloge i odlaze doma. Prema njima nema nikakvog postupanja.”

Kaže i da svaki zaposlenik ima pravo odbiti cijepljenje ili testiranje, baš kao što ima i pravo na pravnu zaštitu preko Sindikata, ako je njegovim članom. No, napominje Miškulin da – zahtjeva za pravnu zaštitu zbog odbijanja cijepljenja i testiranja – još nije bilo!

Spremaju li se pravni postupci – s obje strane?

Podsjetimo, jučer je objavljeno kako je četvero zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić dobilo otkaze jer mjesec dana nisu dolazili na posao zbog odbijanja testiranja dva puta tjedno ili cijepljenja.


Četvero zaposlenika, logoped Ivan Đurđević, edukacijska rehabilitatorica Marija Pavković, psihologinja i sociologinja Lidija Repić te pripadnica tehničkog osoblja Kristina Mijatović dobilo je otkaze. Kao razloge odbijanja testiranja navode da je “postupak bolan, dehumanizirajući i omalovažavajući”, a navode da je “nekoliko kolegica pretrpjelo ozljede prilikom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa”.

Otkaz zaposlenima u Centru za rehabilitaciju, kao i netočni navodi da se pripremaju otkazi na Rebru, dio je šire priče o odlukama koje donosi Nacionalni stožer, a koje nemaju zakonsku snagu. Naime, odluka o cijepljenju ili testiranju je upravo to – samo odluka, ne postoji zakon koji bi prisilio radnike da se cijepe ili pak testiraju.

Stoga ostaje za vidjeti kako će se priča o radničkim pravima nasuprot padnemijskog realizma razvijati. Razvidno je da je ovo tek početak rasprave, ali i nažalost ishitrenih odluka s obje strane, a sve kao posljedica lošeg upravljanja pandemijom u državi.


Komentari