Shrvana sestra ispričala ružnu stranu nestanka Nikole iz Zagreba: ‘Pozivam institucije’

Nikola Gračak (Foto: Facebook)

Već nekoliko tjedana prošlo je od nestanka Nikole Gračaka koji je 14. svibnja trebao pokupiti kćer iz vrtića, ali tamo se nikada nije pojavio. Posljednja informacija koju je obitelj dobila jest da je u sedam ujutro na dan nestanka Nikola ostavio kćer u vrtiću.

Podsjetimo, iz vrtića su potom kontaktirali obitelj da Nikola nije došao po dijete, što je njih odmah alarmiralo jer kažu da on nikada ne bi dozvolio da kćerkica ostane u vrtiću. U slučaju da ne može doći po nju, javio bi to obitelji.

Nikolina sestra Maja ovih je dana otkrila kako policijska istraga dosad nije dala rezultata te da suradnja s obitelji ne postoji. Zbog svega je shrvana je i želi znati istinu. Njezine riječi prenosimo u cijelosti.

Zagrebačka policija, ilustracija (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

‘Ovo nije izoliran slučaj’

“Prošlo je gotovo mjesec dana od nestanka našeg brata, sina, unuka i oca trogodišnje djevojčice Nikole Gračak, koji je nestao 14. svibnja 2024. godine. Nažalost, policijska istraga dosad nije rezultirala nikakvim konkretnim nalazima, a suradnja s obitelji praktički ne postoji. Prvih nekoliko dana, koji su presudni u istragama nestalih osoba, izgubljeni su zbog pogrešne pretpostavke da je Nikola jednostavno pobjegao, što je apsolutno netočno.

Policija je izgubila posljednji trag već nekoliko dana nakon njegova nestanka, i od tada nismo dobili nikakve nove informacije. Ovaj nedostatak suradnje s obiteljima nestalih osoba nije izoliran slučaj, već izgleda da je sustavni problem u cijeloj Hrvatskoj. Naime, u Hrvatskoj ne postoji niti jedna institucija koja se bavi slučajevima nestalih osoba danas. Postoje institucije koje se bave osobama nestalim tijekom rata, bjeguncima i visokoprofilnim kriminalcima, ali ništa za obične građane poput mog brata i ostalih koji su nestali.

Jedina dostupna ‘pomoć’ je javna baza Nestalih osoba u Republici Hrvatskoj, a i ona je nažalost, vrlo neprofesionalno izrađena. Smatram da se država mora ozbiljno posvetiti ovoj problematici jer ono što doživljavamo kao obitelj i čitamo po vijestima je izuzetno stresno i obeshrabrujuće. Ne samo za nas, nego i za sve one koji se nadaju pomoći države u ovakvim situacijama. Pozivam nadležne institucije da poduzmu konkretne i hitne korake kako bi se ovakve situacije u budućnosti prevenirale i kako bi se ovakvi slučajevi shvaćali ozbiljnije”, poručila je sestra nestalog Nikole.


Sestra nestalog Nikole iz Zagreba objavila srceparajući apel: ‘Molim vas kao Boga’

Njezino pismo objavio je RTL koji neslužbeno doznaje da je istraga i dalje u tijeku te da se provode sve radnje u pronalasku nestale osobe.


Komentari