fbpx
29.09.2024.
Naslovnica Vijesti Selak Raspudić očitala bukvicu Milanoviću: ‘Ti podaci se ne iznose’

Selak Raspudić očitala bukvicu Milanoviću: ‘Ti podaci se ne iznose’

Marija Selak Raspudić (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Kandidatkinja za predsjednicu RH Marija Selak Raspudić ustvrdila je u nedjelju da predsjednik RH Zoran Milanović neprimjereno iznosi podatke o borbenoj spremnosti hrvatske vojske u dnevnopolitičkim prepucavanjima što ocjenjuje sigurnosnom ugrozom i u tome ne želi sudjelovati.

Selak Raspudić smatra da – s obzirom na korijenite društvene promjene koje bi uvođenje vojnog roka kao potencijalnog krajnjeg rješenja zahtijevalo – javnost mora biti upoznata s razlozima zašto je on neophodan i koji su njegovi benefiti, ali, kako je naglasila, “to ne znači da je u političkim prepucavanjima dozvoljeno javno iznositi informacije o spremnosti naše vojske, a čije nas otkrivanje čini ranjivima i stoga predstavlja sigurnosnu ugrozu”.

Sigurnosna je ugroza i činjenica da je javno poznato da je naša linija vojnog zapovijedanja, na relaciji MORH – predsjednik RH, posvađana, istaknula je.

Zoran Milanović o odgodi uvođenja vojnog roka: ‘Za to sam doznao iz medija’

Osjetljivi podaci

Podsjetila je da je predsjednik Milanović prije nekoliko dana, u jednom intervjuu, istaknuo i da hrvatski piloti, koji lete vojnim helikopterima, imaju znatno manji godišnji nalet nego bi to inače planski morali imati što smatra nedopustivim. “Riječ o informaciji koja ulazi u informacijski prostor prosudbe borbene spremnosti te kao takva ne može biti javno prezentirana”, istaknula je podsjećajući da je i bivša predsjednica javno iskazivala zabrinutost stanjem MiG-21 zrakoplova.


“U aktualnom slučaju korištenja helikoptera riječ je o naletima koji moraju biti u funkciji borbene spremnosti, a ne prijevoza državnih dužnosnika. Trend zlouporabe položaja i ugroze temeljnih zadaća Hrvatske vojske te njeno korištenje za proslave i prijevoze treba žurno prekinuti, a vojsku depolitizirati i osloboditi je okova korupcije”, ustvrdila je.

“Opremljenost vojske nije i ne smije postati sredstvo političke borbe, nego svrha posvećenog predsjedničkog rada. I to je upravo ono što, u domeni vojnih ovlasti PRH, namjeravam raditi drugačije i zbog čega tražim povjerenje građana na ovim izborima”, naglasila je.

Marija Selak Rapudić (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

O vojnom roku

“Bez obzira na zov dnevnopolitičkih prepucavanja, Vrhovna vojna zapovjednica uvijek mora biti svjesna da je jedna od njezinih temeljnih zadaća Hrvatsku učiniti sigurnijom i biti u stanju razborito odmjeriti jesu li informacije koje iznosi za javnu upotrebu ili mogu činiti sigurnosnu ugrozu”, poručila je Selak Raspudić.

Govoreći o uvođenju vojnog roka, rekla je da je u više navrata javno istaknula da je to pitanje koje zahtjeva suvislu znanstvenu analizu, prosudbu sigurnosnog okružja, ali i perspektivu vojnog obrazovanja po modelu koji je utemeljen za predsjednikova premijerskog mandata.

Upitala je i što je sa Sveučilištem obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman, akreditacijom njegovih programa i koliko je kadeta upisano ove godine ističući da u odgovorima na ta pitanja leži odgovor na pitanje kakva je budućnost naše vojske.


Komentari