Šef DHMZ-a upozorio na opasnost od nepogode: ‘Imamo službe na terenu, pojačali smo dežurstva’

Ivan Guttler, DHMZ (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/RTL)

Ivan Güttler, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) rekao je da će nadolazeća jesen i zima ove godine biti toplije od prosjeka, no napominje kako su ovo sezonske prognoze i, kako kaže, čisto okvirne informacije.

“U toplija razdoblja mogu se ubaciti razdoblja nešto nižih temperatura. Za građane u Hrvatskoj najbitnije – sljedećih dana je povećani rizik bujičnih poplava u splitskoj i dubrovačkoj regiji i onda nakon toga malo mirniji vikend”, rekao je za RTL Danas.

Vrhunac vodenog vala očekuje se za manje od tjedan dana, a Hrvatska je u stanju pripravnosti. Na pitanje je li Europa spremna za ovakve poremećaje, kao i vidi li se negdje “novi Boris”, ravnatelj DHMZ-a odgovora da možemo odahnuti.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

‘U prognozama nema novog Borisa’

“Zasad u najavi u prognozama nemamo ciklonu tipa Boris. Možemo reći da je Boris bio jako dobro prognoziran. Već prije desetak dana većina europski meteoroloških službi u svojim prognozama imali situaciju povećanih količina oborine. Nažalost, brojimo broj žrtava više od 20 u nekoliko europskih zemalja. Moja procjena je da smo zbog dovoljno ranih izdanih upozorenja i prognoza smanjili potencijalno veći broj”, rekao je.

“Riječ je o vrlo složenim događajima. Imamo službe na terenu koje je potrebno koordinirati. U slučaju Borisa, većina europskih meteoroloških službi dovoljno rano je informirala svoje kolege u civilnoj službi. Broj žrtava je 20, to su loši brojevi, ali imali smo situacije i u nedavnoj povijesti u Njemačkoj kada je taj broj žrtava bio puno veći – 130″, podsjetio je.

A otkrio je i kako taj sustav funkcionira u nas. U DHMZ-u, kaže, dva su centra koja prvenstveno pokrivaju potrebe pomorske meteorološke službe i oni rade od 0 do 24.


“Naši sinoptičari su od 5 do 6 u uredu, kad su ovakve situacije ostaju i dulje. Hidrolozi nisu svaki dan u dežurstvu, ali kada su ovakve situacije, tada i oni pokrivaju noćne smjene i vikende. Imali smo relativno mirnu godinu što se tiče poplava, tako da je bilo potrebno malo pojačati naša dežurstva”, pojasnio je.

Moguće značajne količine oborina

Upozorio je kako su u dubrovačkoj i splitskoj regiji moguće značajne količine oborina, oko 100 litara u kratkom vremenu.

“Imamo dva elementa – atmosferu i hidrološke događaje. Naša sreća u nesreći je u tome što je ipak glavnina oborinskog događaja bila na području središnje Austrije, bilo je potrebno desetak dana da vodni val dođe do Hrvatske. To nam je dalo priliku da se pripremimo.

Kolege iz Hrvatskih voda su zadnjih nekoliko dana na terenu i pripremaju se za povećani Dunav. Procjene su da ovo neće biti rekordni iznos nego da će biti pedesetak centimetar niži nego iz lipnja 2013”, poručio je.

Čeka nas nova ekstremna situacija, ravnatelj DHMZ-a: ‘Ciklona Boris se vraća, to nije prirodno’


Komentari