Šef DHMZ-a upozorio na apsurd: ‘Mi smo jedini u Europi koji to radimo i time povećavamo štetu od tuče’

dr. sc. Ivan Güttler (Screenshot: HRT)

Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) dr. sc. Ivan Güttler govorio je u utorak navečer u HRT-ovoj emisiji Otvoreno o vremenskoj prognozi za nadolazeće ljeto, a dotaknuo se i oluja koje su ovih dana poharale veći dio Hrvatske.

“Jučer smo imali jednu visoku ciklonu koja je prelazila preko Europe i uzrokovala je nevremena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. DHMZ je to prepoznao te je već u ponedjeljak izdao narančasto upozorenje, posebice za istok Hrvatske”, rekao je i naglasio da se prognoza DHMZ-a pokazala točnom.

Dodao je kako bi narednih dana trebalo doći do stabilizacije, ali je upozorio da su mogući pljuskovi i manja tuča.

“Smanjuje se broj dana s tučom, osim u ovim najvećim kategorijama. To stanje nije samo problem u Hrvatskoj nego i u ostalim zemljama, primjerice Italiji”,rekao je.

‘Suprotno od očekivanog’

Güttler je rekao kako je DHMZ jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj Europskoj uniji koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, kako bi se djelovalo na tuču.


“Neka istraživanja pokazuju da primjena srebrovog jodida povećava štetu od tuče. Totalno suprotno od očekivanog. Zato smo vrlo oprezni u primjeni”, upozorio je.

O ovom je na društvenim mrežama objavio i poduži post.

“Zašto je zasijavanje potencijalno opasno, posebno u slučaju velikih tučonosnih oblaka?

1. “Ukratko, sovjetska metoda suzbijanja tuče nije bila tako učinkovita u središnjoj Švicarskoj kako su tvrdili sovjetski znanstvenici. Naprotiv, većina procjena sugerira određeni trend prema VEĆOJ energiji tuče kad je zasijana i VEĆOJ površini pod tučom kad je zasijana.”

Izvor: http://journals.ametsoc.org/…/1520-0450_1986_025_0917…

‘Pogrešan način’

2. “Sirovi podaci pokazuju PORAST energije tuče za faktor 3 prilikom zasijavanja. Ovo je SUPROTNO od onoga što se očekuje od zasijavanja.”

Izvor: www.mdpi.com/2073-4433/12/12/1623

3. “Unatoč tome, većina čitatelja će se složiti s nama da su operacije zasijavanja bile učinkovite na POGREŠAN način. U svakom slučaju očito je da primijenjenu metodu kao sredstvo zaštite od tuče treba napustiti ODMAH”.

Izvor: https://www.dropbox.com/…/math_s5_v5_article-09.pdf…

Tuča je ozbiljan problem s potencijalno velikim štetama. No zasijavanje oblaka srebrovim jodidom je neučinkovito, a potencijalno i opasno. Ovo ću ponavljati svake godine”, napisao je.

Olujno nevrijeme s tučom pogodilo istok Hrvatske: ‘Potop i led, ostali smo bez struje’


Komentari