Sava se u Zagrebu izlila iz korita: Nabujala i Kupa, na snazi su izvanredne mjere

Sava se izllila iz korita (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Državno-hidrometeorološki zavod (DHMZ) upalio je danas meteoalarm zbog obilnih kiša i opasnosti od bujičnih poplava, a uslijed obilnih oborina u Zagrebu se iz korita izlila Sava.

“Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode donijele su nalog za otvaranje ustave Prevlaka dana 3. listopada u 16:00 sati”, obavijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

“Zbog punjenja retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, obavještavaju se stočari da na vrijeme povuku stoku iz navedenih retencija.Zbog velikih količina oborina, aktiviran je Stožer civilne zaštite Općina Gračac. Zaobalne i površinske vode prijete kućanstvima u naseljima koja su u nizinama, a u porastu je i vodostaj rijeke Otuče.”

Sava se izllila iz korita (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Zamućena je voda za piće

“Na terenu su snage civilne zaštite općine Gračac, vatrogasci, djelatnici komunalnog poduzeća i vodovoda, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar i predstavnici Hrvatskih voda Zbog zamućenja vode preporučeno je potrošačima Gračaca i Lovinca da prokuhavaju vodu za piće.

Na slivu rijeke Kupe i njenih pritoka (Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) visoki vodostaji potrajat će i sljedećih dana te je zbog praćenja situacije i pravovremenog djelovanja aktiviran Stožer civilne zaštite Grad Karlovac Na kritičnim dijelovima grada Karlovca te općina Kamanje i Žakanje provode se mjere obrane od poplava”, napisali su.


Kaos u prometu u Zagrebu, potop po Hrvatskoj: Ovo su scene s ulica, upaljeni crveni alarmi


Komentari