S polica se povlači ova salama: Sadrži bakteriju koja zahvaća mozak, simptomi su zastrašujući

Trgovina ilustracija (Foto: Unsplash)

S hrvatskih polica povučena je salama proizvođača Mesnica Prelec jer je u pakiranju pronađena bakterija listerija.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) obavijestila je da je Državni inspektorat RH iz trgovina opozvao proizvod Samoborska salama, proizvođača Mesnica Prelec i s rokom trajanja 23. siječnja 2025.

U pakiranju je pronađena bakterija Listeria monocytogenes te zbog toga proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, navodi HAPIH. Obavijest de odnosi isključivo na proizvode s oznakom LOT 00050125.09.2024.

Salama ilustracija (Foto: Pixababy)

Listerioza poznata kao infekcija iz hrane

Bakterija listerija može uzrokovati opasnu bolest listeriozu, koja je poznata kao zaraza iz hrane.

Do infekcije najčešće dolazi konzumacijom zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, ali i direktnim kontaktom ili klanjem zaraženih životinja.

Ulazna točka infekcije je gastrointestinalni trakt, a težina bolesti ovisi o otpornosti domaćina i količine unesene bakterije.


Od idućeg tjedna gorivo opet poskupljuje: Izračunali koliko

Može uzrokovati i meningitis

Bakterija najčešće uzrokuje gastroenteritis koji dolazi s proljevom u trajanju od jednog do tri dana, a može izazvati i vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima, mučninu i smetenost.

Listerija može napasti i moždano tkivo i moždane ovojnice, što može dovesti do meningitisa, encefalitisa, paralize živaca i konvulzija. Bolest čak često uzrokuje i promjene mentalnog stanja.


Komentari