Majke-odgojiteljice dovele harmonikaša Tomaševiću pod prozor: ‘Tek si tu od jučer, već ti vura tuče’

Facebook inicijativa Djeca su budućnost koja okuplja korisnike mjere roditelj-odgojitelj mirno se okupila ispred Gradskog poglavarstva ne bi li upozoprila gradonačelnika Tomislava Tomaševića i aktualnu gradsku vlast na štetnost ukidanja mjere roditelj-odgojitelj.

Na prosvjedu se pojavilo i mnogo djece koja su nosila transparente poput “Mi smo vaša budućnost” i “Zašto Zagreb ne treba djecu”. Prosvjednici su skandirali “Tomica, javi se”, “Danči, javi se” i “Kekin, javi se”. Između ostaloga, spominjao se i “dobri vladar koji im je dao da mogu biti doma je preminuo, a sada je došao strašni vladar koji je to ukinuo”. U jednom trenutku čak su gradonačelnika pokušali dobiti na telefon.

Podsjetimo, nakon današnje redovne konferencije gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će se s korisnicima mjere roditelj-odgojitelj naći na sastanku u 16 sati. Na sastanku će biti predstavnici Udruge 3Plus, Facebook inicijative Djeca su budućnost i Hrvatske udruge roditelja-odgojitelja (HURO).

Mi da imamo sastanak još uvijek nismo dobili obavijest, a prosvjedujemo jer ne želimo da nam otmu stečena prava, rekla je Dunja Jeleč, organizatorica iz Inicijative Djeca su naša budućnost.

Foto: Vecernji.hr

To je bila jedina demografska mjera u Zagrebu, a uveli su je i Vir i Klis, tako da ne bi rekla da nije demografska, zaključila je Jeleč, a na pitanje kako komentiraju da je u Zagrebu rođeno manje djece tijekom trajanja mjere odgovorila je da je “prema našim saznanjima rođeno 30% više djece”.

Foto: Vecernji.hr screenshot

Moguće pravne mjere

Najavili su iz Inicijative Djeca su naša budućnost da ako se mjera stopira da će i dalje pokušati razgovarati s gradonačelnikom kako bi se mjera mogla urediti, a ako ni tada ne bude ništa, najavila je Jeleč – ići će u tužbu. “Prilično smo sigurni da ćemo dobiti tužbu i da će skupo koštati grad”.


“Od sastanka sutra ne očekujemo previše, jer nas izbjegavaju, a želimo spriječiti da Prijedlog odluke dođe na Skupštinu”, rekla je jedna od sudionica prosvjeda.

Foto: Vecernji.hr screenshot

Prosvjed je podržao i Igor Peternel, iz stranke Domovinskog pokreta, rekao je da podržava roditelje jer aktualna gradska vlast nije sposobna u vlastitim rokovima obnoviti OŠ Tituša Brezovačkog, a kamoli izgraditi vrtiće koje obećavaju.

Foto: Zagreb.info

“Sad vidimo koji su rezultati ove vlasti, ljudi su ostavljeni na milost i nemilost sreći. Ostali su bez potpora, imaju kredite, majke nemaju posla. U petom mjesecu moraju tražiti posao, naći mjesto u vrtiću. To stvara potpuno nepovjerenje u sustav. Vi sredite svoj život na jedan način, pa dođe nova vlast i kaže šljivite se”.

“I dalje ću govoriti u Skupštini o ovoj mjeri, ali ne očekujem puno jer sam u manjini”, najavio je Peternel.

Foto: Vecernji.hr screenshot

Harmonika na prosvjedu

Ispred Poglavarstva pojavio se i Samir Nurkić, bivši natjecatelj Supertalent, koji je došao podržati prosvjed. Nekoliko posebnih pjesmica prepjevao je samo za gradonačelnika Tomaševića, a kako to zvuči poslušajte sami:

Podsjetimo, još u predizborno vrijeme Tomašević je najavio reevaluaciju te mjere, jer prema njihovim analizama nije imala značajan demografski učinak. Nedugo nakon dolaska na vlast, a sve kako bi smanjio dug Zagreba od vrtoglavih 8,23 milijarde kuna, počeo je prvo rezati socijalne mjere.

Prvo je pala mjera roditelj-odgojitelj, pa se i limitirala naknada za novorođenčad, jasno roditelji su zbog toga uzrujani, te traže omogućavanje korištenja stečenih prava.


Komentari