Rimac otkrio koliko će koštati vožnja robotaksijem: Luksuzno vozilo sve je ostavilo bez daha

Robotaksi (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Mate Rimac predstavlja robotaksije Verne u kampusu u Kerestincu kraj Zagreba. Na predstavljanje su stigli premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar Oleg Butković te ostali visoki uzvanici. Rimac je za razvoj robotaksija dobio 179.5 milijuna eura iz EU-a.

“Verne će biti najsigurniji automobil u slučaju nesreće”, rekao je Mate Rimac tijekom predstavljanja te naglasio kako neće biti savršen, ali da ga moraju napraviti savršenim. Dodaje kako je aplikacija sve što vam treba za početak putovanja i na kojoj možete vidjeti sve što vas zanima.

“Automobil će biti velik pa će ga biti lagano za koristiti, a imat će petero vrata. Bit će personaliziran i svakome će pružiti maksimalan ugođaj tijekom vožnje”, dodao je neke detalje.

Problemi kod zvanja

Rimac je tijekom predstavljanja pozvao robotaksi preko aplikacije no vozilo nije došlo. Nakon njega je robotaksi pozvao i glavni direktor dizajna Adriano Mudri no auto opet nije došlo.

Inače, robotaksi ima dva sjedala te je sposobno za vožnju u dinamičnom zagrebačkom prometu. Iz Rimčeve tvrtke su objasnili da su se odučili raditi ga kao dvosjed jer prema dostupnim podacima u devet od deset vožnji vozilo koristi jedna ili dvije osobe.


“Interijer smo dizajnirali da manje podsjeća na automobil, a više na dnevni boravak”, rekao je dizajner robotaksija Adriano Mudri.

Cijena Ubera ili Bolta

Nakon predstavljanja premijer Plenković i Mate Rimac drže presicu.

“Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu… Auto je jedan od elemenata ekosustava. Mi sami radimo automobil i gradimo tvornicu u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu.

Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti”, rekao je Rimac. “Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija”, rekao je Rimac.

“Auto će se proizvoditi tu, a za njega se zanima 11 gradova. Želimo ponuditi iskustvo vožnje visoke klase, a za cijenu Ubera ili Bolta. Ovdje su predstavnici gradova iz Engleske i Njemačke”, rekao je Rimac, ne otkrivši koji su gradovi zainteresirani za Verne, ali je dodao da će se zbog njegovih vozila mijenjati zakonodavni okvir. Nada se da će zakoni biti spremni u isto vrijeme kad i njegova usluga.

“Svi će gledati na to i svaka će se greška gledati uvećano. Želimo osigurati najsigurnijeg vozača, a to je sustav, a i da dođe do sudara, ovaj auto je najsigurnije vozilo, jer ima najveću moguću udarnu površinu, a i nema upravljačke ploče ili volana na koje se ljudi mogu ozlijediti. Uz to, auto se neće pokrenuti ako niste vezani kako treba. Sve što smo radili smo napravili tako da se smanje šanse za ozljede”, rekao je Rimac.

“Ako je neki tehnički problem, stiže zamjensko vozilo”, zaključio je Rimac.


Komentari