Razorni vodni val dolazi prema nama, u petak pogađa Zagreb: ‘Očekuje se uvođenje mjera obrane’

Poplava u Karlovcu, ilustracija (Foto: Robert Fajt / CROPIX)

Kupa, koja je narasla za gotovo 3 metra u 24 sata u gornjem toku, polako se prelijeva preko prometnica u donjem dijelu. Iako je vodostaj kod izvora tijekom dana opadao, sada ponovno raste, što predstavlja problem za stanovnike sela u području Vrbovskog u Gorskom kotaru.

Uobičajeno je da vodostaji padaju u gornjem dijelu rijeke, dok u donjem, kod grada Vrbovskog, Kupa i dalje raste. Zbog izlijevanja vode na kolnik, prometnica koja vodi do graničnog prijelaza sa Slovenijom zatvorena je za sav promet.

Problemi u prometu nastali su i na područje Istre i Rijeke. Vatrogasci imaju sve više intervencija, u Istri tri, a u Primorsko-goranskoj županiji  šest.

Nabujala Sava (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

‘Dolazi sekundarni vodni val’

Meteorolozi su najavili rekordne količine oborina. Za neka mjesta su prognozirali i do 150 litara po četvornom metru. Za Sjeverni Jadran i Dalmaciju je upaljen crveni meteoalarm. U Hrvatskim vodama su spremni na reakciju i pomno prate stanje na terenu.

“Trenutno je relativno povoljna situacija, samo u gornjem toku Kupe na izlazu iz Hrvatske kod Broda na Kupi proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. U okolici Gospića izlio se manji bočni otok, ali to će se stabilizirati”, komentirao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda na Dnevniku Nove TV.

“Kiša koja je padala tijekom cijelog dana dovest će do sekundarnog vodnog vala rijeke Kupe i Save iz Slovenije. U petak očekujemo ozbiljan porast vodostaja na području Karlovca“, upozorio je uz komentar da bi Kupa mogla doseći više od osam metara.


Sava se u Zagrebu izlila iz korita: Nabujala i Kupa, na snazi su izvanredne mjere

U petak očekuje uvođenje mjera u Zagrebu

“To su rijetki i visoki vodostaji”, kratko je dodao, upozorivši da su objekti uz Kupu potencijalno ugroženi. Zbog kiše koja ne staje održan je i stožer Civilne zaštite te se na terenu na najugroženija mjesta postavljaju barijere.

“Iz Slovenije se formira vodni val Save, u četvrtak je protok bio 1500 kubika u sekundi, a sekundarni će biti na razini 2500 kubičnih metara u sekundi. U petak se očekuje na području Zagreba uvođenje redovnih mjera obrana od poplava“, najavio je Novosel.

Rekao je da je na jugu države probleme što kanalizacijski sustav nisu napravljeni za tu količinu nadiruće vode, no i da imamo sreću što se naše rijeke brzo vraćaju u korito. Uz Savu i Kupu očekuje se i povećan vodostaj Une što predstavlja prijetnju stanovnicima Hrvatske Kostajnice.


Komentari