‘RANO SMO SE PROBUDILI I OD TADA NISAM SPAVAO’ Godina dana od početka užasa: Zagreb će danas dati podršku Ukrajini

Foto: Guliver/REUTERS/Alexander Ermochenko

U drugu godinu ušao je rat u Ukrajini, a kraja mu se ne nazire. Tužna prva godišnjica rata koji je započeo 24. veljače 2022. godine obilježena je u cijelom svijetu.

Na dan godišnjice u Zagrebu je održan antiratni protest, a u subotu, 25. veljače, u 13 sati će se na Trgu bana Josipa Jelačića održati skup podrške Ukrajini. Na skupu će sudjelovati i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, a organiziraju ga veleposlanstvo Ukrajine u RH i Ukrajinska zajednica Grada Zagreba uz suorganizaciju Grada Zagreba.

Podrška Ukrajini

I dok su na istoku i jugu Ukrajine borbe u punom jeku, na prvu godišnjicu ruske invazije saveznici diljem svijeta izrazili su potporu Kijevu. Pariški je Eiffelov toranj osvijetljen bojama ukrajinske zastave, a u Londonu se održalo bdijenje s porukom: “Ako ste za slobodu, onda ste za Ukrajinu”.

Opća skupština UN-a u četvrtak je izglasala rezoluciju kojom traži povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid vatre, čime je dan uoči obilježavanja prve godišnjice agresije poslala snažnu poruku izolacije Rusije na međunarodnoj sceni. Za rezoluciju kojom se traži “sveobuhvatan, pravedan i trajni mir” glasala je 141 država, 32 su bile suzdržane, a šest ih se pridružilo Rusiji glasajući “protiv”.

Novi krug sankcija


Rusija trenutno pod kontrolom ima oko petine ukrajinskog teritorija. Gubici na obje strane iz dana sve su veći. Zapadni dužnosnici procjenjuju ruske žrtve na 200.000 poginulih i ranjenih, no krajem prošle godine jedan od vodećih američkih generala procijenio broj žrtava na obje strane na više od 100.000.

Pred užasima rata pobjegli su milijuni Ukrajinaca, a deseci tisuća civila su ubijeni. Sve optužbe Zapada i Ukrajine o ratnim zločinima Rusija od početka rata obacuje i tvrdi da civili nisu meta.

Očekuje se da će se uskoro objaviti i novi krug sankcija Rusiji, a koji će uključivati i zemlje koje pokušavaju dopremiti proizvode koji su uskraćeni Rusiji u sklopu sankcija.

Foto: Guliverimage/ AP Photo/Evgeniy Maloletka

Dodatno podižući tenzije, ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak u svom obraćanju Parlamentu objavio da Rusija obustavlja sudjelovanje u Novom START-u, sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

Dirljiv predsjednikov govor na godišnjicu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na prvu godišnjicu ruske invazije obratio se javnosti s porukom prkosa i suzama za tisuće vojnika koji su poginuli ratu.

“Svima vama koji se borite za Ukrajinu želim reći (…) Ponosan sam na vas. Svi mi, svatko od nas je ponosan na vas”, rekao je susprežući suze dok je odlikovao vojnike Ordenom heroja Ukrajine. Tijekom intoniranja državne himne, prisutni su pognuli glave tijekom minute šutnje, a Zelenskij je plakao.

Zelenskij je u Ukrajini i dalje vrlo popularan, a Ukrajincima se svakodnevno obraća porukama snimljenim pametnim telefonom.

U poruci koji im je objavio na godišnjicu obećao je da će poraziti neprijatelja.

”Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi”, rekao je u svom govoru, uz svečanu glazbu u pozadini.

“…mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedit ćemo svakoga. Ovako je počeo 24. veljače 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj povijesti. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao”, rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva.

“Trpimo sve prijetnje, granatiranje, kazetne bombe, krstareće projektile, dronove, nestanke struje i hladnoću. Ali mi smo jači od toga, preživjeli smo. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine”, poručio je Zelenskij.


Komentari