Radnici Gradske plinare Zagreb organizirali prosvjed: ‘Zabrinuti smo za radna mjesta’

Gradska plinara Zagreb (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Radnici Gradske plinare Zagreb – Opskrba održali su prosvjed zbog stanja u toj tvrtki nakon izgubljenog natječaja za opskrbu kućanstava koja se koriste javnom uslugom opskrbe plinom na području grada Zagreba.

Prosvjed je organizirala Udruga radničkih sindikata Hrvatske ispred zgrade tvrtke na Radničkoj cesti. Nakon prosvjeda održava se konferencija za medije. Okupljenima se obratio sindikalist Vlatko Kottnig.

“Od prijetećih mailova, do prijetnji da će biti na crnim listama, demonstracije sile na dalje. Firma u kojoj vi živite i radite dugi niz godina dovedena je u situaciju da možda neće postojati. Što očekujete od firme koja u dva natječaja nije uspjela dobiti natječaj za opskrbu svog grada. Sramota je to za ovu upravu”, poručio je Kottnig.

Gradska plinara Zagreb – Opskrba (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Natječaj u travnju

Podsjetimo, velika se politička bura digla nakon što je Međimurje plin na natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) osvojio opskrbljivanje Zagrepčana prirodnim plinom, posao koji već 162 godine radi tvrtka Gradska plinara Zagreb – opskrba.

Zagrebački lokalni oporbeni političari napadaju gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem zbog toga što na HERA-inu natječaju nije licitirala s nižom cijenom svoje usluge. Gradonačelnik i njegov kadrovski krug traže izlaz iz situacije upozoravajući na neshvatljivo improvizirane HERA-ine kriterije.

Inače, Gradska plinara Zagreb-Opskrba javila se u travnju na natječaj koji je raspisala HERA, no on je poništen i raspisan je novi. HERA je dala gornju granicu marže u novom natječaju 10,5 eura po megavatsatu. Međimurje plin tako prvi puta širi svoje poslovanje na glavni grad Hrvatske.


Što se krije iza preuzimanja opskrbe Zagreba plinom: Digla se velika bura, evo o čemu se radi

“Po uvjetima ovog natječaja Međimurje Plin ne može opskrbiti plin na svom području jer je HERA raspisala na način da, ako dobijete Zagreb, ne možete dobiti bilo koje drugo područje. Ta je tvrtka dala najpovoljniju ponudu i na svom području, a ondje će izgubiti opskrbu plinom. Zagreb neće moći opskrbljivati plinom na svom području, a oni neće na svom području. Kakav je to natječaj?”, upitao je krajem svibnja Tomašević.


Komentari