Pupovac ostao bez riječi u studiju kod Stankovića: ‘Kako ste mogli prijeći preko toga?’

Foto: HRT/Screenshot/Nedjeljom u 2

U popularnoj HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”, Aleksandar Stanković ugostio je predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Da će voditelj srpske manjine u Hrvatskom saboru biti gost današnje emisije Stanković je najavio na Facebooku te odmah izazvao nezadovoljstvo dobrog dijela publike.

Pupovac je u današnjoj emisiji komentirao izbore, pregovore HDZ-a i Domovinskog pokreta te njihovih uvjeta oko stvaranja nove hrvatske Vlade. Tako je komentirao mogućnost da SDSS ne bude u Vladi, već da budu tih partner.

“Mislim da sam na početku rekao da o tome što je za SDSS dobro, odlučivat će SDSS. Mi u načelu ne bismo htjeli odlučivati za druge pa tako ne želimo da drugi odlučuju za nas. Kakva će to odluka biti, to će se znati kada se suočimo s tom situacijom. Mi donosimo odluke o sebi”, rekao je Pupovac.

Domovinski pokret poručio: ‘Nismo trgovci foteljama’

O posebnoj 3P koaliciji

Stankovića je također zanimalo je li moguće stvaranje takozvane “Tri P koalicije” – one sačinjene od Plenkovića, Pupovca i Penave. “Ja ću vam samo reći da imamo svojih tri P, SDSS, i drugi pripadnici nacionalnih manjina. Dovoljno svijesti o tome što je dobro, a što nije. Prema tome, na tu vrstu nacrtane etikete vam ne mogu odgovoriti.


Mogu vam samo reći da mi imamo svoja tri P. Svoja pravila, koja treba dijeliti, politička pravila, ustavna… Imamo svoju pamet, ne treba nam tuđa. Da netko odlučuje u naše ime. I u konačnici imamo svoj put. Vidjet ćemo s kim će se taj put susresti ili ne”, odgovorio je predsjednik SDSS-a.

Jedna od tema u razgovoru bio je i Ivan Turudić, odnosno njegovo imenovanje kao glavnog državnog odvjetnika, s obzirom na to da je Pupovac podržao tu odluku iako nema neko pozitivno mišljenje o Turudiću.

Foto: HRT/Screenshot/Nedjeljom u 2

Drugih izbora nije bilo

“Prvo, on je bio jedini oko kojeg smo imali raspravu. Drugih izbora nije bilo kada su posrijedi vladajuće većine. Politički sukoba oko DORH-a i USKOK-a, koji se preslikava na njihovo funkcioniranje, je za nas ozbiljan problem. Mnogo veći od samog postupka biranja i rezultat izbora.

To je ono što je kod nas presudilo, dakle da se zaustavi ta vrsta sukobljavanja koja je nažalost eskalirala i nadamo se da nakon što se stvari primire, da ćemo onda vidjeti što smo zapravo izabrali. Njegovo imenovanje se koristi kao argument za mnoga politička pitanja. Ja nisam u poziciji kao Andrej Plenković.

Tako da mogu reći da nismo imali osobito širok prostor kada je posrijedi izbor državnog odvjetnika. Neću sada govoriti o raspravama koje smo tada vodili”. “Kako ste onda mogli prijeći preko takvog amblematskog primjera?”, upitao je tada Stanković.

Komentirao rad Plenkovića

“Ne vjerujem da je Plenković samo htio pokazati moć nego je to političko sukobljavanje u kojem su političke institucije gledaju kao sredstva za političke sukobe. To je problem, ne samo u izboru Turudića nego i nekih njegovih prethodnika.

Nekad je to bilo moguće jer je bio minimalni proces u vladi. Sada imamo divlje stanje. Nekada su odbori zauzimali stajališta. Tražilo se neko rješenje, došli smo u situaciju u kojoj je to nemoguće. To treba stišati i obnoviti taj dijalog. S time neće biti sretni neke političke stranke”, odgovorio mu je Pupovac.

Komentirao je i Plenkovića te rekao što mu zamjera oko rada u Vladi. “Što se tiče iskustva s članovima vlade, nismo imali sreće, reći ću to blago. Ali kao što možete vidjeti, nitko nije bio zaštićen ako je trebao otići s mjesta člana vlade.

Što se tiče djela tih ljudi protiv kojih je pokrenut postupak, nadležna tijela će ustanoviti je li bilo korupcije ili nije. Napravljeno je ono što nalaže politička kultura. Pustimo ljude da se oni zabave s tim, oni i nadležna tijela.”


Komentari