Pune ruke posla za zagrebačku Hitnu, oglašen crveni alarm: Evo na što doktori upozoravaju

Vozila Hitne pomoći na Bundeku (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Zagrebačka Hitna medicinska pomoć bilježi 20 do 30 posto više intervencija zbog toplinskog vala posljednjih dana. Najčešće se radi o ozljedama starijih osoba zbog padova i alkoholiziranim osobama, ali pomoć traže i onkološki pacijenti te osobe s visokim tlakom i infekcijama.

Hipertoničari imaju problema zbog oscilacija tlaka, dok infektivne bolesti uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i povraćanja.

Ove bolesti su češće zbog povećanog broja virusa i bakterija uslijed visokih temperatura, izjavila je za Hinu voditeljica operativne smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, Aleksandra Bogdanović.

Dio voznog parka Hitne pomoći u Zagrebu (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Treba nositi prozračnu odjeću

Savjetovala je građanima da se ne izlažu visokim temperaturama i da se drže hlada i klimatiziranih prostora, posebno između 10 i 17 sati. Također je preporučila piti dovoljno vode ili čaja od mente ili kamilice, izotonične otopine, te izbjegavati kofein i alkohol koji pojačano dehidriraju organizam.

Liječnik o neobičnoj pojavi na licu: ‘Ne želim vas plašiti, ali treba biti oprezan’


Ako je izlaganje visokim temperaturama neizbježno, preporučila je korištenje krema sa zaštitnim faktorom, nošenje pokrivala za glavu, sunčanih naočala te lagane i prozračne pamučne odjeće.

U Zagrebu, kao i u većini zemlje, danima je na snazi crvena, odnosno vrlo velika opasnost od toplinskog vala. Temperature su još veće u Srbiji, gdje, prema navodima tamošnjih medija ima sve više slučajeva srčanih i moždanih udara te su u nekim bolnicama popunjeni kapaciteti.


Komentari