Pronađeno tijelo mladog heroja Jablanice: Katastrofa krenula prema Jadranu

Razorne posljedice poplava (Foto: Tom Dubravec / CROPIX, Facebook screenshot)

Najgore je na sreću prošlo u Bosni i Hercegovini gdje su poplave i odroni odnijeli 21 život, iako bi broj žrtava mogao porasti. Iz katastrofe su nastale brojne potresne, ali isto tako i herojske priče. Ljudi slogu prikazuju upravo u najgorim situacijama, a takav slučaj je bio i s ovom katastrofom.

Mladi Ernad Begović bio je među hrabrim mještanima koji su pomagali spasiti ljude iz poplava. S ocem je izvlačio ljude iz nabujale vode, spasili su ukupno deset ljudi, među njima jednu cijelu obitelj, piše Hayat.

Međutim, nabujala voda je odnijela mladog junaka i to upravo pred zgranutim ocem. U petak je njegovo tijelo pronađeno u Jablanici. Javno poduzeće Komunalno d.o.o. Mostar, za koje je Begović radio, objavilo je in memoriam za svog junačkog zaposlenika.

Firma odala počast jablaničkom heroju

“Javno poduzeće Komunalno d.o.o. Mostar s ponosom ističe herojsku i nesebičnu gestu našeg djelatnika Ernada Begovića, koji je svojim djelovanjem pomagao ne samo svojoj obitelji, već i susjedima i prijateljima tijekom tragičnih događaja u Jablanici.

Njegova požrtvovnost i humanost ostat će trajno u sjećanju svih koji su ga poznavali. Kao kolektiv, stojimo uz njegovu obitelj u ovim teškim trenucima i pružat ćemo im podršku i ubuduće.


Svi koji ste poznavali našeg neustrašivog Begu i želite pomoći njegovoj obitelji, možete to učiniti uplatom na žiro račun njegove kćeri, Erne Begović“, poručili su.

Nanosi smeća u Neretvi (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Neretva puna smeća

Neretva nizvodno od Jablanice, kod Komadinova vrela, prepuna je smeća. Među otpadom su i kućanski aparati poput hladnjaka i perilica. Pripadnici Gorske službe spašavanja, u gumenom čamcu, pokušavaju se probiti kroz gomilu otpada.

U Bosni i Hercegovini proglašen dan žalosti, izvanredne mjere u Sisku i Petrinji: ‘Jedva smo preživjeli’

Riječno korito je ispunjeno građevinskim materijalom, plastikom, gumom i kućanskim aparatima, koji plutaju prema Mostaru. Ako brana u Grabovici ne zaustavi naplavine i ako ih radnici “Elektroprivrede” ne uklone, otpad će nastaviti plutati prema Jadranu.

Naplavi otpada mogli bi uzrokovati probleme za zdravlje biosfere Neretve, pa bi se tako prirodna katastrofa u manjoj mjeri mogla odraziti i na Hrvatsku.


Komentari