Prometni stručnjak o kaosu u Zagrebu: ‘Godinama smo tjerali stanovnike iz centra grada’

Željko Marušić (Foto: Zagreb.info)

Reporterka portala Zagreb.info , Kristijana Merdan, javila se ispred Umjetničkog paviljona s gostom, prometnim stručnjakom Željkom Marušićem, s kojim je razgovarala o gužvama u zagrebačkom prometu i potencijalnim rješenjima.

“Treba poduzeti mjere poticanja posla od kuće, da se ukine prirez onima koji dolaze iz tih zakrčenih pravaca i da ne dolaze u špicama na posao”, komentirao je naš sugovornik, između ostalog, zagrebačke gužve.

Odgovorio je i na pitanje što bi učinio da je prometna vlast u njegovim rukama. “Prvi potez bi bio vraćanje prometa u Teslinoj i Masarykovoj, izgradnja Jarunskog mosta što bi rasteretilo Zagrebačku aveniju, zeleni val, Savsku i Horvaćansku. Trebalo bi poboljšati komunikaciju zapad-istok. Imamo paradoks da je Prometni fakultet najizoliraniji fakultet u Zagrebu. Trebalo bi graditi sjevernu obilaznicu”, rekao je.

Pozemna željeznica

Upitan je i o gradnji podzemne željeznice. “Mi smo godinama tjerali stanovnike iz centa i centar je opustio. Uložiti dvije milijarde eura u projekt koji neće biti profitabilan nije dobro. To je dugoročni plan, ali ne prioritetan. Treba napraviti most na Bundeku, sjevernu obilaznicu i druge projekte.

Ako revitaliziramo centar onda treba razmisliti o tome. Treba izgraditi parkirališta na rubnim željezničkim stanicama, uvesti jedinstvenu kartu pa da ljudi tamo ostavljaju aute i dolaze vlakom u grad. Ali zato treba srediti stvari u centru grada”, rekao je.


Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.


Komentari