Projekt koji bi trebao smanjiti prometne muke zagrebačkog područja dobio ‘zeleno svjetlo’

Zagrebačka obilaznica, ilustracija (Foto: Ranko Suvar/ CROPIX)

Hrvatske autoceste (HAC) dobile su jedno važno zeleno svjetlo za veliki investicijski pothvat u prometu koji se već dugo priprema – rekonstrukciju i izgradnju trećeg traka Zagrebačke obilaznice, prometnice s najvećim dnevnim prolazom automobila u zemlji.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije odobrilo je nakon provedenog postupka ocjene projekta i javne rasprave, da za projekt Hrvatskih autocesta nije potrebno provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš, niti glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, piše Poslovni dnevnik.

Prema procjenama HAC-a, realizacija tog projekta koji bi utjecao na prometne gužve stajala bi najmanje 335 milijuna eura.

Ova mjesta u Zagrebu treba izbjegavati: Objavljen veliki ljetni plan radova diljem grada

Prije gradnje još birokracije

Kada bi mogla krenuti velika građevinska operacija je pitanje jer u HAC-u ne žele ulaziti u definiranje vremenskog okvira jer predstoji još puno birokracije prije prve lopate.


Idejno rješenje razmatrano u ovom postupku obuhvaća trasu dužine 26 kilometara od Lučkog do Ivanje Reke, na kojoj se ne predviđa nova čvorišta.

Obuhvatit će se, dakle, čvorove Jankomir, Lučko, Buzin, Jakuševac, Kosnica i Ivanja Reka, a uz proširenje s četiri na šest traka, u planu je i obnova cjelokupne kolničke konstrukcije, sustava vanjske i unutarnje odvodnje, prometne signalizacije, rasvjete, te zaštite od buke.

Gužva, ilustracija (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Osim samih poslova, zahtjevno je za tako veliku investiciju i organiziranje financiranja, jer, kako nam je potvrđeno u HAC-u, za projekt Zagrebačke obilaznice zasad nije predviđeno sufinanciranje putem EU fondova.

@zagrebinfo Koji ste vi tip vozača? 🏎️ #zagrebinfo #tiktok #promet #vozači #drivers ♬ original sound – zagreb.info

“Hrvatske autoceste aktivno traže mogućnosti EU sufinanciranja za svoje projekte, ali tu je potrebno napomenuti da je dostupnost sredstava EU za izgradnju cesta sve manja, budući da EU više potiče ulaganja u infrastrukturu drugih vidova prometa. Uz to, za ista sredstva konkuriraju i drugi upravitelji cestama i autocestama”, odgovorili su iz HAC-a.


Komentari