Privatizacijski manevri u koronakrizi: Nije ostala pošteđena ni najpoznatija Hrvatska plaža

Facebook/Zlatni rat

Vjerojatno najpoznatija hrvatska plaža koja je postala i međunarodni simbol hrvatskog turizma, Zlatni rat na Braču, nije ostala pošteđena privatizacijskih manevara u koronakrizi.

Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zaprimio je prijave o pokušajima privatizacije jednog dijela plaže bez pravne koncesije za takve aktivnosti, javlja morski.hr.

“Naime, nekoliko prijava odnosi se na korištenje pomorskog dobra bez pravne osnove na samom vrhu plaže Zlatni rat gdje se, kako se navodi u jednoj od prijava, uvođenje djelatnosti kitesurfinga mimo koncesijskog odobrenja pokušava progurati “na mala vrata” kao trotjedni humanitarni događaj u organizaciji Kluba jedriličara na dasci Bol i u suradnji sa slovenskim partnerom koji to čak oglašava i prodaje aranžmane za Zlatni rat na svojim web stranicama.

Ovom prigodom ističemo kako kitesurfing nije obuhvaćen koncesijskim odobrenjem koje ima organizator jer predstavlja opasnost za kupače te nije u skladu s uvjetima zaštite okoliša i Planom upravljanja pomorskim dobrom Općine Bol. No, bez obzira na to, na samom vrhu Zlatnog rata je “niknula” oznaka zabrane kupanja zbog “zone kitesurfinga”, objasnili su iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije za spomenuti portal.

I to navodno nije jedini primjer pokušaja privatizacije dijela plaže. Komunali redari općine Bol zaprimili su prijave o ilegalnim aktivnostima devastiranja morske obale s 30-tak kubika betona koji bi trebao označiti privatnu plažu na površini koja je inače javna.



Komentari