Prirodno blago Slavonije Hrvatska prepušta strancima: Država odustala od prvenstva

Slavonija. Ilustracija.(Foto: Josko Supic/CROPIX)

Podružnica kanadske Vermilion Energy, Tvrtka Vermilion Zagreb Exploration, 10. srpnja otvara Plinsku stanicu Cerić u Starim Jankovcima, Slavonija.

Ova stanica će u hrvatski plinski sustav, kojim upravlja Plinacro, dnevno dodavati 400 do 500 tisuća kubnih metara plina s eksploatacijskih polja Cerić i Berak, što čini 25 % trenutne dnevne domaće proizvodnje plina.

Hrvatska Vlada je u prosincu odlučila da se neće koristiti pravom prvenstva na otkup pridobivenih ugljikovodika od Vermilion Zagreb Exploration.

Ovo omogućava Vermilionu da plin stavlja na tržište prema najpovoljnijim komercijalnim uvjetima. Procijenjene rezerve plina na eksploatacijskim poljima Cerić i Berak iznose 216,8 milijuna kubnih metara i 187,9 milijuna kubnih metara, redom.

Bušenje plina. Ilustracija.
(Foto: Josko Ponos/CROPIX)

Prihod od 4,13 milijuna eura

Očekuje se da će prihod Republike Hrvatske od prodaje plina u 2024. godini iznositi 4,13 milijuna eura, dok bi u 2025. taj iznos trebao porasti na 24,32 milijuna eura.

Prihodi ovise o tržišnoj cijeni plina, koja se određuje na svjetskim burzama. Prema Vladinoj odluci, za projekciju prihoda korištena je cijena od 47,6 EUR/MWh.



Komentari