Pripremite živce, slijedi prvi udarni turistički vikend: Policija najavila strože kontrole

Gužve na autocestama (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Krenula je turistička sezona, a ovaj vikend prvi je udarni ovog ljeta. Tako se očekuje veći priljev motoriziranih vozila na autocestama i cestama kako stranih, tako i domaćih gostiju.

Ministarstvo unutarnjih poslova tim povodom posebnu je pozornost posvetilo sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti. Naime, samo ove godine na mopedima i motociklima smrtno je stradalo 37 motorista, u odnosu na njih 24 u istom razdoblju prošle godine, što je više za 13 osoba ili 54,2%.

Policijske aktivnosti tako će se provoditi na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama.

Četiri glavne ubojice u prometu

U njih će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji grubo krše prometne propise, iz takozvane skupine “četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela.


S ciljem postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Zagrepčanima je dosta vozača koji ugrožavaju živote: ‘Sve bi kažnjavao, pa samo izletavaju’

Apel vozačima

Policija također apelira na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:

  • Prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.);
  • Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama;
  • Na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i
  • Ukoliko je to moguće, izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne).


Komentari