Pripremite se na iznenađenje na šalterima: HZMO uveo veliku novost

Čekanje u redu. Ilustracija. (Foto: Marijo Basic/CROPIX)

Manje čekanja u redu na šalteru nikom neće smetati, a upravo to je cilj velike novosti koju je uveo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

HZMO od danas omogućuje izdavanje potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem. Nova e-Usluga HZMO-a dostupna je poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, i omogućava podnošenje zahtjeva te izdavanje potvrde.

Ova potvrda o svojstvu osiguranika neophodna je za dokazivanje statusa osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima.

Klijenti jedne banke u čudu: ‘Ne razumijem zašto mi ovo nude, o čemu se tu radi’

Bez odlaska na šaltere

Poslodavci su obvezni osigurati dokaz, odnosno potvrdu da osoba nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1).


Ta potvrda bit će korištena u postupcima koji se vode u Poreznoj upravi. Za osobe koje već imaju evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

Poslovni korisnici mogu pristupiti novoj e-Usluzi putem poveznice, a detaljne informacije o načinu korištenja nalaze se u korisničkim uputama.

Zgrada HZMO – Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
(Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

“Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, te se smanjuju administrativni troškovi”, istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ova inicijativa predstavlja korak naprijed u digitalizaciji usluga HZMO-a, omogućujući bržu i efikasniju komunikaciju između poslodavaca i Zavoda te olakšavajući proces zapošljavanja.


Komentari