‘PRIJE UMREŠ NEGO DOĐEŠ NA RED’ Pacijenti očajni, a liste beskrajno duge: ‘Ne mogu normalno funkcionirati, hodati… Ali koga je to briga’

Čekaonica u bolnici, ilustracija (foto: Danijel Soldo / Cropix)

Rak rana hrvatskog zdravstva već su godinama beskrajno duge liste čekanja, pogotovo u Zagrebu. Mjesecima se čeka termin za neke pretrage, a među onima za koje pacijenti najdulje čekaju već se dulje vrijeme ističe magnetska rezonanca, ali i pregledi ultrazvukom.

Ministar zdravstva Vili Beroš je u sklopu reforme zdravstvenog sustava najavio i rješavanje problema lista čekanja koje bi se, prema njegovim najavama, trebale značajno skratiti, a pretrage tako postati dostupnije građanima.

‘LISTE ČEKANJA RJEŠAVAMO IZ DANA U DAN’ Najavljene velike stvari i pomaci nabolje: ‘Svjestan sam svega’

A na kakve su sve oni poteškoće nailazili s listama čekanja otkrili su nam čitatelji na društvenim mrežama.

”Sve je katastrofa i idem uglavnom privatno ako je nešto hitno i bitno. Zdravlje je na prvom mjestu”, kaže nam jedna umirovljenica.


Javila se i gospođa koja kaže da je na ultrazvuk srca u KBC-u Zagreba naručena tek za prosinac ove godine, dok jedna čitateljica za operaciju vena, kaže, mora čekati – pet godina. Ultrazvuk stopala na Rebru neki čekaju do studenog ove godine, a za ultrazvuk srca jedna je gospođa termin dobila tek za kolovoz ove godine.

Čekanje bez kraja

Jedna žena operaciju mrene čeka već godinu u pol, a druga operaciju koljena dvije godine. ”Operaciju ramena još čekam od 9. mjeseca prošle godine. Nemam ni termin, kao u bilježnici sam zapisana”, piše nam treća.

”Preporučili su mi da mala ide na Rebro pregledati oči. U devetom mjesecu prošle godine smo se naručili, da bi dobili termin tek za 11. mjesec ove godine. A za stariju smo još 2020. u Gundulićevu išli za aparatić za zube. Termin smo dobili u travnju 2024. Još sam pitala jesu li se zabunili za godinu jer to se čeka četiri godine. Samo su mi rekli: ‘Ggospođo nema prije termina”’, priča šokirana čitateljica.

Prije dođe smrt nego termin

Ništa bolje na listi čekanja nije prošla ni Zagrepčanka koja nam je ispričala da je nakon dvije operacija kralježnice napravila kontrolnu magnetsku rezonancu. ”Vidjelo se da je došlo do pogoršanja, ali moj doktor koji me operirao može me tek krajem petog mjeseca primiti da vidi što se događa, a do tada ja trpim užasne bolove, ne mogu normalno funkcionirati, hodati… Ali koga je to briga”, tvrdi ogorčena žena.

”Iskustva su redovno užas i katastrofa. To znači da je ok ako imate ‘nekoga’, a nemati znači ići privatno i platiti”, tvrdi sugrađanka.

”Katastrofa. Čovjek prije umre nego što dođe na red, ali doslovno. Žalosno”, ”Idem samo privatno. Tko bi ove dočekao. Do tad umreš i još ne dođeš na red”, kažu neki od komentatora.


Komentari