Prijatelji životinja zgroženi prizorima u blizini Zagreba: ‘Mnogi su imali ožiljke i rane’

Štraparijada kod Velike Gorice (Foto: Prijatelji životinja)

Aktivisti udruge Prijatelji životinja upozorili su na patnju konja na jučerašnjoj štraparijadi kod Velike Gorice. Objašnjavaju da su udaranje konja bičem, ožiljci na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala, samo neki od mučnih prizora kojima su svjedočili.

“Zapanjeni smo što se grubo kršenje zakona i neskriveno mučenje konja odvijalo pred očima veterinarske inspekcije, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja!”, poručila je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Također, dodaju da je nedopustivo to što se zanemaruju osnovne činjenice poput izravnog povlačenja žvala uzrokujući konjima dodatan stres, strah i bol. Objašnjavaju da su u nekih konja žvale imale i podbradni lanac, čije zatezanje dodatno pojačava bol, a pri čemu može doći i do mikrofrakture čeljusti konja.

‘Imali su ožiljke i rane’

“Mala djeca nosila su u rukama kao igračke bičeve koji su se prodavali kao suveniri, dok su starija djeca i udarala konje bičevima. Mnogi konji imaju ožiljke i rane na koži od udaraca i bilo je vidljivo da se boje svojih vlasnika, od kojih su ih neki udarali bičevima prije natjecanja. Jedan konj otrgnuo se od straha i počeo bježati okolo.

Konji su posrtali od napora i više puta stali, da bi se vlasnici nakon kratke pauze nastavili derati na njih, pljeskati im iza leđa i povlačiti ih za žvale tjerajući ih da vuku dalje. Tu nije bilo zabave, već samo strah konja s jedne strane i agresija i dominacija ljudi s druge strane. Zar inspekcija ne vidi da je ovo nasilje, a ne natjecanje u kojima konji uživaju?”, pitaju se aktivisti.

Prijatelji životinja objašnjavaju da su natjecanja konja u povlačenju teških trupaca nezakonita zato što krše niz odredaba iz područja veterinarstva i zaštite životinja te promiču zlostavljanje životinja. Podsjećaju da je udaranje i batinanje konja dio redovite ‘pripreme’ za natjecanja konja u povlačenju teških trupaca, odnosne štraparijade.


Zna se tko je monstrum s mučne snimke zlostavljanja konja: ‘Nije mu to prvi put, redovito to radi’

Premlaćivanje prošle godine

Podsjetimo, u rujnu prošle godine Prijatelji životinja prijavili su aktere batinanja konja u štali kod Karlovca. Snimka premlaćivanja konja tada se širila društvenim mrežama, zlostavljani konj je privremeno oduzet, a pokrenuta su i dva prekršajna postupka pri Prekršajnom sudu u Karlovcu.

Muškarci koji su tukli konja proveli su dva mjeseca u istražnom zatvoru i protiv njih je podignuta kaznena prijava zbog mučenja životinja. Iz Udruge su tada uputili i dopis Državnom inspektoratu u kojemu su istaknuli da batinanje konja nije izoliran slučaj, već svakodnevni sastavni dio treninga za ‘pripreme’ konja za natjecanja u povlačenju trupaca.

Također, Prijatelji životinja pokrenuli su i peticiju kako bi se izričito u Zakonu o zaštiti životinja zabranila okrutna praksa zlostavljanja konja pri povlačenju trupaca.


Komentari