Preselio iz Dalmacije u Zagreb pa požalio: ‘Trebao si ostati na brodu, nije ti još kasno’

Gužva u Zagrebu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća Republike Hrvatske za listopad 2023. iznosila je 1 178 eura. Najviše plaće se dobili oni zaposleni u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1 856 eura, a najniže u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 756 eura.

Kada se vide ove brojke nije nikakvo čudo što se mnogi građani pitaju kako se maknuti s mrtve točke i prestati životariti u Hrvatskoj. Tema je to koju je na hrvatskom Redditu pokrenuo jedan mladić koji je završio srednju pomorsku školu, ali na kraju odustao od tog posla da bi postao fitness trener.

Tip se htio preseliti u Zagreb, ljudi ga žestoko napali: ‘Dođi samo ako ispunjavaš ovaj uvjet’

Zahvalan na iskustvu

“Završio sam srednju pomorsku školu. Otišao sam prošle godine na katedru kao asistent stroja, probao sam par mjeseci i odlučio se iskrcati jer sam vidio da nije za mene. Nikada me nisu brodski motori i općenito mašinerija zanimali niti sam imao želje i volje čitati manuale i učiti o svemu na brodu. Zahvalan sam na tom iskustvu i definitivno mi je drago što sam pošao i probao.

Išao sam i vani u Irsku u par navrata po par mjeseci, novci su bili u redu, ali sam posao kao posao sam mrzio iz dna duše. Pošto me zanima fitness i vježbanje i htio bih se time baviti u budućnosti, odlučio sam upisati Fitness učilište i sada 7.1.2024. imam završni ispit nakon čega ću postati certificirani instruktor fitnessa u teretani.


Mladić napustio posao u struci (Foto: Franko Colori / CROPIX)

Selidba u Zagreb

Preselio sam se u Zagreb prije mjesec dana, pronašao posao prije par dana i krenuo raditi 2. siječnja ove godine. Želja mi je uz stalni posao koji bi mi služio čisto kao izvor prihoda, razviti posao sa strane kao online trenerstvo i da mi kasnije to postane primarni posao.

Sada kada sam opširnije opisao malo svoju pozadinu, volio bi čuti mišljenje i savjete starije ekipe kako uspjeti u životu u smislu da ne životariš iz dana u dan, nego da si možeš riješiti i stambeno pitanje i imati neku kvalitetu života, da to nije preživljavanje i životarenje od 1. do 1. u mjesecu.

Dosta puta prevrtim u glavi jesam li trebao ostati na brodu pa se nekako zainteresirati za posao ili otići vani par godina pa si uštedjeti novaca za riješiti važna životna pitanja”, postavio je pitanje na Redditu, a već u prvom odgovoru dobio je savjet da je trebao ostati na brodu.

Medicinska sestra o životu u Njemačkoj: ‘Plaća je deseterostruko veća, ali najbolji dio je nešto drugo’

‘Trebao si ostati na brodu’

“Trebao si ostati na brodu, a i nije ti još kasno. Asistentura i jest dosadna, nitko to ne voli, ali misliš o lovi kasnije, pa to pregrmiš. Shvatiti četverotaktni motor ili dvotaktni i nije baš sad neka filozofija koliko god bi neki kapi htjeli to zakomplicirati i vadit digitrone kao da je sad termodinamika neka velika nauka. Teška je, ali nije sad baš nemoguća.

Kasnije fini faks, ja sam ga završio u 35. godini sa djetetom od par mjeseci na rukama, nije to toliko strašno kad imaš motiv. Lova nakon položene klase ti započinje 4000 eura na kanti od broda, da bi kasnije na boljim brodocima zarađivao između šest i devet tisuća eura kao junior i između 11 i 14 tisuća kao senior.

Mislim, nemoj me krivo shvatiti, možda ti postaneš slijedeći Joe Wicks ili tako nešto pa ti to sve bude smiješno. Samo ono, Hrvati uglavnom nemaju novaca, a oni koji imaju ti sve gledaju kao na pomodnu stvar. Drugim riječima, kad mu dosadi, pitanje je kako ćeš naplatiti svoje”, bio je odgovor koji je dobio najviše komentara.

On nije bio jedini koji je komentirao da mu se najbolje vratiti na brod, ako želi prestati životariti i kako je to jedan od rijetkih poslova gdje može dobro zaraditi i živjeti život vrijedan čovjeka.


Komentari