Preminuo omiljeni župnik: ‘Uvijek je pružao riječi utjehe i nade, zauvijek ćemo ga pamtiti’

Ivan Frkonja preminuo je u 55. godini života (Foto: Canva/Grad Zaprešić)

Prečasni Ivan Frkonja, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, nakon kratke i teške bolesti preminuo je u utorak 30. siječnja 2024. godine u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu.

Vjernike u Hrvatskoj zbunilo neobično poklapanje dana: Ovo se dogodilo drugi put u 80 godina

Preminuo je u u 55. godini života i 30. godini svećeništva, javlja Zagrebačka nadbiskupija. Veći dio svojeg svećeničkog poziva obavljao je u Zaprešiću. Svoje svećeničko služenje započeo je 28. kolovoza 1994, a od 2000. godine obavljao je službu župnog vikara u Župi sv. Petra Apostola u Zaprešiću.

Nakon toga imenovan je upraviteljem Župe sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, gdje je službovao četiri godine, od kolovoza 2000. do kolovoza 2004. Ujedno mu je od 1. srpnja 2001. do kolovoza 2004. godine bila povjerena služba bilježnika Sisačkog dekanata.

Poznat po svojoj bliskosti

U ljeto 2004. premješten je ponovno u Zaprešić gdje je imenovan upraviteljem Župe sv. Petra Apostola, s time da mu je osobito bila povjerena zadaća dovršetka izgradnje nove (župne) crkve sv. Ivana Krstitelja s pastoralnim centrom.


Uz župničku službu u Zaprešiću obnašao je i službu dekana Zaprešićkog dekanata u tri uzastopna mandata, od 1. siječnja 2010. do svoje smrti. Također je od 30. srpnja 2010. bio član Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Bio je član Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije (2016. – 2022.). Uz navedeno od 1. prosinca 2019. bio je član Ekonomskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije.

Kako prenosi Informativni centar Zaprešić, Frkonja je bio poznat po svojoj bliskosti s ljudima, redovito sudjelujući na misama, svadbama, krštenjima i posljednjim ispraćajima te svim važnijim događajima u gradu.

Tužna vijest za Zaprešić

Velik je to gubitak za stanovnike Zaprešića, koji se od omiljenog svećenika opraštaju na društvenim mrežama. Oglasili su se i iz Grada Zaprešića.

“Toplina, blagost i poticanje zajedništva samo su neke od karakteristika omiljenog zaprešićkog svećenika koji je vjernicima, ali i ne samo njima, uvijek pružao riječi utjehe i nade. Pokrenuo je nastavak izgradnje crkve sv. Ivana Krstitelja i vodio obnovu crkve sv. Petra Apostola, no bio je više od graditelja i obnovitelja crkvi, bio je graditelj i obnovitelj kršćanske zajednice u Zaprešiću koja će ga zauvijek pamtiti.

Ostat će zapamćen kao svećenik koji je volio biti među ljudima, koji je bio s nama na misama, našim svadbama, krštenjima, posljednjim ispraćajima, na svim važnijim događanjima u našem gradu i kao svećenik koji je ostavio dubok trag”, poručili su iz zaprešićke gradske uprave.

“Župnik zaprešićki! Rodom iz naše drage sv. Jane! Dragi Ivane stalno si bio nasmijan i s ljubavlju radio na širenju Kraljevstva Božjeg- neka te milosrdni Otac nagradi za sve što si kao njegov svećenik učinio za Božji narod!

Sv. Ivan Pavao II. i sv. Ivan Krstitelj tvoji nebeski zaštitnici neka te uvedu u Vječni Nebeski Jeruzalem! Samo 54. godine- draga braćo molimo za svoje pastire da budu živi i zdravi”, oprostili su se od njega iz Župe Krašić.


Komentari