Premijer otkrio skriveni razlog kataklizme u BiH: ‘Da nije bilo toga ne bi bilo žrtava’

Odron u Donjoj Jablanici (Foto: Nikola Brboleza / CROPIX)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je izvanrednu konferenciju za medije povodom tragičnih posljedica poplava i odrona u zemlji. Premijer FBiH, Nermin Nikšić, najavio je da će Vlada u subotu donijeti odluku o interventnoj novčanoj pomoći.

Civilna zaštita održala je sjednicu na kojoj je izvijestila o stanju, pri čemu je broj žrtava porastao na 13, od kojih je 11 identificirano, iako je ranije kružila brojka od 18. Premijer je također istaknuo da su Željeznice FBiH pretrpjele značajne materijalne štete te dnevno gube između 200 i 280 tisuća konvertibilnih maraka zbog oštećenja infrastrukture.

Ceste Federacije su izvijestile da su uspjeli deblokirati cestu Jablanica-Mostar oko pola 1 ujutro, ali trenutno samo za interventna vozila. “Nadamo se da će utoku dana biti u potpunosti riješena deblokada puta M-17 za potrebe malih vozila do tri tone”, rekao je premijer.

Odron iz kamenoloma (Foto: Antonio Balic / CROPIX)

‘Nikad nije izdano odobrenje’

Istaknuo je i da je Federalna Vlada napravila provjere kamenoloma kod Donje Jablanice, koji neki vide kao krivca za odrone. “Bujice, poplava, voda je mogla utjecati na neke ljudske žrtve, poput onih kojih je bilo u Buturović Polju ili u Fojnici, ali sigurno u Donjoj Jablanici ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, da se nije to brdo srušilo na selo i izbrisalo ga s lica zemlje”, složio se i premijer.

“Federacija nije nadležna pa nema nikakve dokumentacije što se tiče federalnog ministarstva, ali je resorna ministrica informirana i od kantonalnog ministarstva da je firma formirana 2001. godine, ali da nikad nije izdana nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. Treba prepustiti onima koji su zaduženi za to, pravosudne i političke institucije da istraže i da vide što se tu dogodilo, što je uzrok ovoga”, pozvao je.

Naglasio je da bi se Vlada trebala baviti osiguravanjem pomoći unesrećenim ljudima, kao i čišćenjem terena, uspostavljanjem komunikacije i saniranjem štete, a da bi istragu trebalo prepustiti za to nadležnim institucijama.


Moguće je da će proglasiti dan žalosti

Vlada razgovara o proglašenju dana žalosti zbog prirodne katastrofe. Rekao je da je o tome razgovarao i s Borjanom Krišto, predsjedateljicom Vijeća ministara BiH. O danu žalosti ta institucija donosi konačnu odluku.

Izvanredno stanje kod Karlovca, brane se kuće: U Zagrebu se iz korita izlila Sava

“Objekti koji su ostali su sigurno neupotrebljivi za stanovanje, bez značajne investicije u rekonstrukciju, opravak. Drugi su sravnjeni sa zemljom, neki poplavljeni do krova. Šteta će se tek procijeniti”, komentirao je štetu nastalu u poplavi i odronu.


Komentari