Prekršaj koji se često viđa na autocestama: Kazna je 260 eura, policija najavila nadzor

Policija na autocesti, ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Kako bi kaznili one koji grubo krše prometne propise, karlovačka policija objavila je kako će vikendima i blagdanima pojačano kontrolirati promet na autocesti. Radi se o osobama koje voze automobile po zaustavnom traku te tako ugrožavaju druge sudionike u prometu. Napominju i kako je za to predviđena prometna kazna od 260 eura te jedan negativan bod.

“U cilju što kvalitetnijeg nadzora sigurnosti cestovnog prometa, detektiranja mjesta na kojima dolazi do otežanog odvijanja prometa te uočavanja vozila koja grubo krše prometne propise u dane vikenda i blagdana, policijskim službenicima na terenu pomažu i policijski službenici Ravnateljstva policije.

Nadzor vrše iz zraka, odnosno službenog helikoptera te o svim indikatorima sigurnosti izvještavaju policijske službenike na autocesti, odnosno policijske službenike motocikliste, koji će i na području Policijske uprave karlovačke u nadolazećim danima pojačano nadzirati promet”, navode iz policije.

Policija, ilustracija (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

‘Ugrožavaju sigurnost’

“Zbog usporene protočnosti prometa i učestalih zastoja, s obzirom da je sve veći broj vozila na autocesti, vozači često nepotrebno iskaču iz prometnog toka i za pretjecanje, odnosno prometovanje, koriste trak za zaustavljanje, koji ni u kojem slučaju nije prikladan za ovakvu vrstu korištenja i time ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za ovu vrstu prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 260 eura i jedan negativan prekršajni bod. Apeliramo na sve vozače da za kretanje vozila koriste predviđene prometne trakove, ne ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu te dodatno usporavaju i otežavaju prometne tokove, a policijski službenici će nastaviti s nadzorom i sankcioniranjem i ove vrste prometnih prekršaja.

Ovakva preventivno-represivna postupanja policijskih službenika dio su akcije Sigurna turistička destinacija, nekadašnje akcije TOURS koja je u Republici Hrvatskoj započela još 1994. godine, a kojoj je cilj podizanje sigurnosti tijekom turističke sezone prevencijom kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu te na graničnim prijelazima kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj”, naveli su u priopćenju iz policije.


Pripremite se na gužve u prometnom dijelu Zagreba: Radovi će trajati skoro cijeli mjesec


Komentari