Poznati trgovački lanac muljao s popustima: Sud nije prihvatio obranu, moraju platiti kaznu

Trgovina, ilustracija (Foto: Unsplash)

Veliki domaći trgovački lanac i njegov direktor nabave proglašeni su krivima te su kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim cijenama.

Naime, inspektori su u tom hipermarketu i na internetskim stranicama krajem rujna prošle godine utvrdili da je  trgovački lanac s adresom u Zagrebu koristio nepoštenu i zavaravajuću poslovnu praksu, zabranjenu odredbama Zakona o zaštiti potrošača, prenosi Danica.

Nepoštena praksa odnosi se na netočne informacije tijekom oglašavanja pogodnosti. Primjerice, prikazano je da je sir Gouda na popustu od 36 posto te da mu je snižena cijena 5.49 eura, dok je prije bila 8.69 eura. Ipak, redovna cijena tog sira iznosila je 6.49 eura, što je znatno manji popust od svega 15 posto.

@zagrebinfo Nastavi igru u komentarima! 😁 #zagrebinfo #zagreb #kalodont #game #streetinterview #fy #fyp #viral #tiktok #viraltiktok #croatia ♬ original sound – zagreb.info

Više proizvoda

Osim sira, netočno je oglašena i Scotti riža za koju je pisalo da je na popustu 42 posto. Nova cijena je 2.29 eura, dok je prije bila 3.98 eura. U tom slučaju popusta uopće nije bilo s obzirom na to da je u redovnoj prodaji cijena te riže bila 2.29 eura.

Iz lanca su na sudu objasnili da su pogreške nastale zbog toga što su kataloge tiskali 10-ak dana prije primjene. Također, navode i da je u međuvremenu na snagu stupila vladina odluka o ograničavanju cijena proizvoda.


Ipak, sud je odbacio obranu trgovačkog lanca i prihvatio iskaze državne inspektorice koja je bila u trgovini i šefice dućana. Plodine i direktor tako moraju platiti po 1.330 eura kazne i 133 eura troškova postupka. Presuda je pravomoćna pa na nju imaju pravo žalbe.

Zatvara se popularna zagrebačka slastičarnica: ‘U ovo sam dala sve što sam imala’

“Za okrivljenike sud nije našao olakotnih okolnosti, dok je kao otegotno uzeta u obzir sklonost okrivljenika protupravnim oblicima ponašanja koja se očituje u činjenici da su dosad višekratno pravomoćno prekršajno osuđivani”, istaknuto je u presudi, prenosi Danica.


Komentari