Poznata trgovina povlači proizvode zbog opasnog toksina: ‘Odmah prestanite s upotrebom’

Trgovina, ilustracija (Foto: Pixabay)

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je o opozivu kašica za dojenčad – Alnatura kašica rižoto s bundevom i mrkvom te Alnatura bio kašica ratatouille s krumpirom, zbog povećanog sadržaja mikotoksina – aflatoksina, priopćila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

S tržišta se povlači Alnatura kašica rižoto s bundevom i mrkvom za dojenčad od 8 mjeseci, 220g, EKOPROIZVOD, najbolje upotrijebiti do 20.12.2025. Također, povlači se i Alnatura bio kašica ratatouille s krumpirom za dojenčad od 8. mjeseci, 220 g, EKOPROIZVOD, datuma najbolje upotrijebiti do 14.1.2026. i 28.1.2026.

Naime, kašice se povlače “zbog povećanog sadržaja mikotoksina – aflatoksina u proizvodu”, navodi HAPIH. Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani. Proizvođač kašica je Alnatura Produktions – und Handels GmbH, Darmstadt, Njemačka, a u maloprodaju u Hrvatskoj proizvod stavlja Müller trgovina Zagreb d.o.o.

Kašice koje se povlače s tržišta (Foto: DIRH)

Upozorenje trgovine

O cijeloj situaciji oglasili su se iz Müller trgovina. “Molimo provjerite imate li navedeni proizvod te odmah prestanite s upotrebom! Povrat navedenog proizvoda moguć je u bilo kojoj Müller poslovnici. Plaćeni iznos bit će Vam vraćen i bez predočenja računa”, naveli su.

Inače, aflatoksin je toksin koji proizvodi plijesan Aspergillus flavus, koja se često razvija u vlažnim i toplim klimama. Ova plijesan može rasti u spremnicima, kontejnerima, utrobama brodova i silosima za skladištenje namirnica poput zrna žita, voća, nekih vrsta povrća, orašastih plodova, kave, kakaovca i začina.

Kada se aflatoksin unese hranom, preko crijeva ulazi u krvotok i širi se do drugih organa. Prvo dospijeva u jetru, gdje se pretvara u epoksidni derivat koji je vrlo reaktivan prema određenim nukleinskim bazama. Zbog toga je jetra jedan od prvih organa koji je najčešće ugrožen prisutnošću aflatoksina u krvi.


Loše vijesti za vozače: Od sutra skuplji i dizel i benzin

Detalji o opozivu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom. Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod, navodi HAPIH.


Komentari