Povijesna odluka za prava životinja u Hrvatskoj: ‘Zaista je monstruozni čin’

Povećanje kazni za zlostavljače životinja (Foto: Udruga Pobjede)

Saborski zastupnici danas su izglasali konačan prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, u sklopu kojeg se uvodi novo kazneno djelo – napuštanje životinja. Kaznom zatvora do godine dana kaznit će se oni koji napuste domaću životinju, kućnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju.

U slučaju da je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine. Velika je to odluka za prava životinja i rezultat aktivnosti udruge Prijatelji životinja koja se zalagala za takve kazne.

Osim toga, uvedena je i mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja u trajanju od jedne do pet godina, a sud ju može izreći onome tko počini kazneno djelo nad životinjom, ako postoji opasnost od ponavljanja.

Važne mjere

“Uvrštavanje ove mjere iznimno je važno zato što smo dosad mnogo puta svjedočili da zlostavljači nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavljaju, i tako ostaju trajni društveni problem i prijetnja”, objašnjavaju Prijatelji životinja.

Također, važno je da se povisuju kazne za nanošenje nepotrebne boli životinjama ili izlaganje nepotrebnim patnjama, kao i za usmrćivanje i teško zlostavljanje. Za to je maksimalna kazna do sada bila do godinu zatvora, dok će sada biti do dvije godine.


U slučaju da su kaznena djela počinjena iz koristoljublja, počinitelj će moći dobiti kaznu zatvora do tri godine, umjesto dosadašnje dvije. Iz udruge očekuju da će ove zakonske izmjene omogućiti lakšu provedbu i zaštitu životinja u Hrvatskoj.

Kako postati teta čuvalica: One su dobre duše svake udruge

Prijavljujte svako napuštanje

Iz udruge zahvaljuju svim građanima koji ih podržavaju, kao i nadležnom ministarstvu, Vladi i saborskim zastupnicima koji su podržali propisivanje napuštanja životinja kao kaznenog djela i povisivanje kazni zatvora za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja.

“Napuštanje životinja zaista je monstruozni čin! Onaj tko ju napusti svjestan je da životinja ne može preživjeti sama, da može stradati u prometu i da smrt od gladi, žeđi ili smrzavanja ne nastupa odmah, nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju”, zaključuju Prijatelji životinja.

Osim toga, iz udruge pozivaju građane da nastave prijavljivati svako napuštanje i zlostavljanje životinja, kako bi im prvenstveno pomogli, ali i da bi ove izmjene Kaznenog zakona zaživjele u praksi.


Komentari