Potez omiljenog hrvatskog proizvođača neće se svidjeti ljudima: ‘Prisiljeni smo’

Tvornica čokolade Kraš. (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

U posljednjih godinu dana, cijena sirovine kakaovca je drastično porasla, a uskoro će to osjetiti i krajnji potrošači jer će poskupjeti čokolade pojedinih brandova.

Zemlje zapadne Afrike su najveći globalni proizvođači, a nedovoljna briga o nasadima kakaovca te ekstremne klimatske promjene uzrokovale su smanjenje uroda i proizvodnje kakaovca. Ovakvi nepovoljni uvjeti snažno utječu na cijenu kakaovca koja je dosegla povijesne razine pa je tako u posljednjih godinu dana cijena dosegnula rekordnu razinu u zadnjih 50-ak godina.

Neke strane kompanije su već najavile poskupljenje svojih čokoladi, smanjene pakiranja proizvoda ili pak smanjenje udjela kakaovca u čokoladi. Postavlja se pitanje hoće li i najveće hrvatske tvrtke povećati cijene svojih čokoladi pa smo slijedom toga, poslali upite Krašu i Zvečevu.

Čokolada (Foto: Pixabay)

Cijene sirovine gotovo peterostruko veće nego lani

Iz Kraša potanko pojašnjavaju o koliko je zahtjevnoj situaciji riječ. “Na londonskoj
je burzi u prvom kvartalu cijena po toni iznosila čak 10.000 funti dok je prošle godine u istom razdoblju bila oko 2.100 funti, što je gotovo pet puta više. Iako je nakon toga cijena blago pala, i dalje je riječ o velikoj razlici, odnosno otprilike 300 posto većoj cijeni u odnosu na prije. Paralelno s time, uslijed smanjenih zaliha, rasli su i primarni troškovi prerade kakaovca što je uvelike utjecalo na cijene kakao mase, kakao maslaca i kakao praha koji se koriste u proizvodnji čokolada i pralina te keksa i vafla”, pišu iz Kraša.

Nadalje objašnjavaju da takav snažan i dugotrajan rast troškova sirovina utječe na konditorsku industriju na globalnoj razini i da su u Krašu u proteklom razdoblju činili sve kako bi ga interno amortizirali.

Ističu i kako je situacija na tržištu takva da je jako teško uopće i doći do sirovina s obzirom na njihovu dostupnost i veliku potražnju, ali ova kompanija ipak zasada ima osigurane dovoljne zalihe za naredno razdoblje.


@zagrebinfo Za čokoladu dala bih sve 🍫😋 #zagrebinfo #tictactoe #game #street #chocolate #fy #fyp #viral #viraltiktok #voxpopuli #anketa ♬ original sound – zagreb.info

‘Primorani smo korigirati cijene’

“Nažalost, kad je riječ o cjenovnim pritiscima ne nazire se stabilizacija, a ako i do nje dođe, cijena se neće vratiti na razine koji su bile u prethodnim godinama. Kako smo u Krašu i ranije najavili, uslijed otežanih okolnosti primorani smo korigirati cijene naših proizvoda koji sadržavaju kakao. Te korekcije su napravljene sukladno udjelu kakao dijelova u sadržaju pojedine kategorije proizvoda”, poručuju iz Kraša.

Ističu kako su maksimalno dugo odgađali poskupljenja za krajnje potrošače, no radi očuvanja stabilnosti poslovanja i radnih mjesta te održivosti cijelog proizvodnog procesa, poskupljenje je ipak nužno i neizbježno.

“Krašu će i dalje u poslovanju biti prioritet proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda po već poznatim tradicionalnim recepturama te od toga ne odustajemo i u ovim izazovnim vremenima. Upravo povjerenje potrošača daje nam poticaj da nastavimo čuvati stoljetnu tradiciju izvrsnosti koja Kraš čini prepoznatljivim”, stoji u odgovoru Kraša.

Zagrepčanku dirnuo potez prodavačice u pekari: ‘Čuvala je to mjesec dana’

Zvečevo nema u planu dizati cijene

S druge strane, u Zvečevu ne planiraju podizati cijene, osim ako ne dođe do nekih drastičnih promjena u cijenama proizvoda koji su najbitniji u proizvodnom procesu.

“Posljednje povećanje cijena vlastitih proizvoda Društvo Zvečevo d.d. je napravilo u 2023. godini. U ovom trenutku, Društvo Zvečevo d.d. neće povećavati cijene svojih proizvoda, osim u slučaju novih drastičnih promjena cijena ključnih sirovina”, poručuju iz Zvečeva.

“Društvo Zvečevo d.d. vjeruje da će u narednim periodima doći do korekcije cijena ključnih sirovina, čime će doći i do relaksacije cjenovnih pritisaka ključnih inputa na cijenu gotovog proizvoda”, stoji u odgovoru Zvečeva.

Hrvatica zbog prijedloga bankarice ostala bez velike love: ‘Nitko me nije upozorio na rizik, u šoku sam’


Komentari