POŠTA OPET ODUŠEVLJAVA NOVIM MARKICAMA: Ovoga puta obilježavaju dva velika sportska događaja

press

Radi se o sportskim događajima koji će obilježiti ljeto u Zagrebu.

U utorak, 28.lipnja u optjecaj će biti puštene dvije nove poštanske marke. One spadaju u seriju “Sport u Hrvatskoj”, a izrađene su povodom dva velika sportska događaja koji se ove godine održavaju u Hrvatskoj.

Radi se o Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu i Rijeci, te Europskom juniorskom prvenstvu u sinkroniziranom plivanju i skokovima u vodu.

Markice krase i prigodni motivi, logotip i maskota Igara, Hrki te skakačica u vodu. Autori su zagrebački dizajneri Mario Petrak i Ana Žaja Petrak, a autorica fotografije korištene za dizajn marke s motivom skakačice u vodu je Maja Pavelić

press
press
press
press

Igre, poznatije kao “Europska Univerzijada” biti će treće po redu natjecanje takvog tipa. U Zagreb i Rijeku doći će nešto manje od 6000 ljudi koji će se natjecati u 21 sportu. Ono što će najviše obilježiti ovu sportsku manifestaciju jest to što će se prvi puta moći natjecati sportaši s invaliditetom. 

I skokovi u vodu imaju dugu tradiciju u Hrvatskoj. Naime, spominju se već početkom 20.stoljeća, kada se uglavnom skakalo i treniralo na rijekama. Prvo natjecanje održalo se 1913.godine u Splitu, a prvu drvenu skakaonicu na Korani konstruirao je 1930. slovenski inženjer Stanko Bloudek.


Izgradnjom betonske skakakone na Šalati, 1948. godine počinje novo doba skokova u vodu u Lijepoj našoj.

 

 


Komentari