Posljednje dvije faze obnove Mosta slobode: Evo kad započinju radovi i koliko će trajati

Most slobode, ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Obnova Jadranskog mosta se otegnula i do sada probila već nekoliko rokova, ali kako se čini, Zagrepčani će uskoro moći odahnuti jer se završetak radova očekuje krajem ove godine, a time i potpuna normalizacija prometa i ponovna uspostava tramvajskog prijevoza.

Međutim, uskoro će započeti dvije posljednje faze obnove Mosta slobode što će zasigurno ponovno dovesti do otežanog prometovanja, pogotovo kad se u obzir uzme da je riječ o mostu gdje je promet, manje ili više, pojačan tijekom cijelog dana.

Iz Grada su nam objasnili u kojoj su fazi pripreme za radove. “Za radove na Mostu slobode u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za novelaciju projekta izvanrednog održavanja Mosta, nakon čega će se pokrenuti daljnje radnje u cilju implementacije projekta, a u skladu s dinamikom izvođenja radova na ostalim cestovnim objektima, kako bi se izbjegla veća saturacija prometne mreže”.

Most slobode, ilustracija (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Radovi će trajati godinu i pol

Nadalje su nam odgovorili i kada konkretno možemo očekivati radove. “Samo izvođenje planira se započeti 2026. godine, a planirano trajanje radova je 18 mjeseci”, kažu iz Grada.

Objasnili su nam i kakve će konkretno radove obnova obuhvatiti. “Kroz III. i IV. fazu, planira se obnova južnog i sjevernog pristupnog vijadukta te lučnog dijela mosta, što će uključivati obnovu antikorozivne zaštite stupova, luka mosta i svih čeličnih dijelova, sanaciju armirano-betonske ploče, zamjenu slivnika i cjelokupne odvodnje, postavljanje nove hidroizolacije, zamjena slojeva asfalta te preostalih prijelaznih naprava prilaznih vijadukata.

Po završetku novelacije projektno tehničke dokumentacije, pokrenuti će se javna nabava za izvođenje spomenutih radova”, pojašnjavaju iz grada.


Prvi čovjek ZET-a: Krajem godine tramvaji kreću prema Novom Zagrebu preko Jadranskog mosta

Radovi diljem Zagreba

Podsjetimo, u prvoj fazi sanacije Mosta slobode koja je završena 2018. godine sanirani su nogostupi, vijenci te zaštitne odbojne ograde i pješačke ograde mosta. Kroz drugu fazu, tijekom 2022. godine na objektu su zamijenjene prijelazne naprave glavnog raspona.

Osim sveobuhvatne obnove Mosta slobode, zamolili smo da nam odgovore koje radove na području Zagreba možemo očekivati u narednom razdoblju. “U narednom periodu slijede radovi na rekonstrukciju dijela Sarajevske od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora s komunalnom infrastrukturom i tramvajskom prugom, uređenje nogostupa na dijelu ulice Prilesje, izgradnja parkirališta u Ulici Mije Šiloboda Bolšića, uređenje parkirališne površine TŽV Gredelj, izvanredno održavanje nadvožnjaka Ljubljanska – Jankomir, rekonstrukcija Virovitičke ulice i druge”, poručuju iz Grada.


Komentari