‘PORED SVIH PROBLEMA U GRADU…’ Ima ih na svakom koraku u Zagrebu, a ljudi ih ili vole ili mrze: ‘Katastrofa je kako izgledaju’

Uklanjanje grafita na Zakmardijevim stubama (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Velika akcija Grada Zagreba uklanjanja grafita počela je na Zakmardijevim stubama.

Kako je Zagreb.info pisao u utorak, uklanjanje grafita u povijesnoj cjelini, lokalna vlast je spremna financirati u 100 postotnom iznosu.

“Ako se objekt nalazi na području Povijesno urbane cjeline Grad Zagreb, Grad Zagreb može na prijedlog Povjerenstva financirati 100 % troškova za uklanjanje grafita, a najviše do 88,00 kn/m2 s PDV-om i 100 % troškova za nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza, a najviše do 41,00 kn/m2 s PDV-om, na svim vanjskim dijelovima objekta koji su neposredno dostupni s javne površine”, pojasnili su iz Grada.

Nakon objave članka, naši čitatelji su na društvenim mrežama reagirali lavinom komentara na ovu temu.

Neki jedva dočekali


Kako to obično biva u velegradu, puno ljudi, puno različitih mišljenja.

“Napokon! Katastrofa je kako izgledaju fasade. Na svaku obnovljenu fasadu potrebno je postaviti kameru i onda neće biti izgovora ‘ne zna se tko je napravio štetu’. Nisu pošarane samo fasade nego i ulazna vrata, od kojih neka imaju i muzejsku vrijednost”, poručio je jedan komentar.

“Zakone imamo, samo ih treba provoditi, čak i povećati kazne”, ”Napokon, katastrofa je kako izgledaju fasade”, “Sve ih obući u prsluke na kojima piše da uništavaju tuđu imovinu i dat im četkice za zube i nek’ peru od jutra do mraka. Pa će ih to naučiti pameti, uz novčanu kaznu, naravno”, neke su od poruka podržavatelja gradskih politika.

”Pored svih problema…”

No, ima i onih koji smatraju kako čišćenje grada od grafita ne bi trebao biti prioritet gradu.

“Zbilja? Pored svih postojećih problema u gradu, vama grafiti smetaju?”, “To je sad najvažnije umjesto da se očiste slivnici. Dolaze kiše, nogostupi puni lišća”, “Bolje da pokupe smeće koje se gomila pored svakog kontejnera”, kritični su neki od čitatelja.

Jedna čitateljica navela je kako ta borba neće nikada biti dobivena te predlaže nadzorne kamere po gradu koje će pratiti i drastične kazne.

“Da prvi put grad očisti i premaže, ali svaki sljedeći grafit sa zgrade se miče o trošku stanara pod obavezno”, predložio je jedan čitatelj.


Komentari