Popularni proizvod zgrozio kupce: ‘Pogledajte što je u ovoj vrećici’

Trgovina, Ilustracija (Foto: Unsplash)

Na Facebook stranici ”Halo inspektore” osvanula je objava o Ledovoj carskoj mješavini povrća.

”O problematici sadržaja, među potrošačima popularnih, duboko (brzo) zamrznutih raznih “Carskih mješavina povrća” već se dulje vrijeme raspravlja, ali u razjašnjavanju te problematike očito se nije odmaknulo puno dalje nego prije.

I se dalje stalno postavlja jedno te isto pitanje: zašto uglavnom ima previše mrkve, a premalo cvjetače i brokule? To se pitanje posebice nameće kod “Ledo Carske mješavine” koja je kod potrošača i te kako popularna”, započeli su objavu.

Potrošačima emotivno draga

U objavi ističu kako je cjenovno po mnogim parametrima i u usporedbi sa sličnim proizvodima često i najskuplja, ali potrošačima je  emotivno je dragazbog imena i tradicije pa je i razočarenje veće kada se osjete zakinutima.

”Konkretno, potrošači misle da količina mrkve u proizvodu nije prema deklaraciji i sličnim sadržajima na tržištu prisutnim proizvodima.
Na slici 1. imamo primjer koliko ima u Ledovoj Carskoj mješavini – mrkve.


Rasprava o carskoj mješavini povrća (FOTO: FB Halo inspektore)

Na slici 2. imamo usporedbu deklaracija; S-Budget “Carskog mixa” gdje piše kako se radi o “mješavini povrća u promjenjivim udjelima” što je potrošačima prihvatljiva definicija i Kauflandove “Carske mješavine povrća” gdje je naveden postotak mrkve (34%), cvjetače (33%) i brokule (33%)”, pojasnili su u objavi.

Rasprava o kvaliteti sadržaja povrća (FOTO: FB Halo inspektore)

Zatražili očitovanje Leda

Ističu kako potrošači smatraju da su ta dva artikla korektnije deklarirani i njima jamče koliko toliko odgovarajući sadržaj za razliku od Ledo “Carske mješavine povrća” gdje on očito može jako oscilirati.

”K tome, s obzirom kako sva tri branda nude povrće iz uvoza, pitaju se koliko je to povrće sigurno, kvalitetno i netretirano pesticidima u količinama koje mogu ugroziti zdravlje potrošača jer nalaza inspekcija o tim proizvodima baš i nije bilo.

S obzirom kako je ovo na slikama najnovija, još nema u nizu, pritužba (samo tri komada cvjetače!?) zbog vrećica u kojima se, poput ove na slikama, nalazi 70% mrkve, a maksimalno 20% ostalog povrća zatražili smo očitovanje Ledo plus d.o.o Zagreb kao tvrtke koja pod svojim brandom plasira to potrošačima omiljeno smrznuto povrće.

Ponovno problemi u trgovačkom lancu: ‘Čisto zavaravanje i dovođenje kupaca u zabludu’

Pitali smo ih je li postoji normativ za njihovu Carsku mješavinu, ako da što on podrazumijeva. Ako ne, zašto? Zašto na pakovini ne piše mrkva s cvjetačom i brokulom jer bi po tome bilo ispravnije?

Je li sadržaj tih “Carskih mješavina” analiziran na pesticide i kako se određuje rok valjanosti tog duboko (brzo) smrznutog povrća”, upitali su.

Ledo poslao odgovor

U odgovoru koji su dobili, između ostaloga, kaže se kako je naziv “Carska mješavina” kreativni trgovački naziv pa pojašnjavaju: “Propisani naziv proizvoda, „Brzo smrznuto povrće“ nalazi se u tekstu deklaracije koja se nalazi na poleđini pakiranja.

Također, u deklaraciji se nalazi popis sastojaka prema padajućem nizu: mrkva, brokula, cvjetača. Popis sastojaka kreiran je prema omjerima u pakiranju – prvi sastojak je onaj s najvećim udjelom.

Naravno, postoji mogućnost da u pojedinoj mješavini dođe do drugačijeg omjera s obzirom da se proizvod pakira strojno na automatiziranim vagama. U takvim slučajevima slušamo potrošače, te svaku primjedbu potrošača istražujemo prema našim internim procedurama.

Također, u Ledu stalno radimo na unaprjeđenju receptura. Kad govorimo o označavanju proizvoda, deklaracija proizvoda je izrađena prema specifikaciji proizvoda i u skladu je s važećim propisima Republike Hrvatske i Europske Unije.

Što se tiče roka trajanja proizvoda, on se određuje temeljem propisanih internih procedura i testiranja koje provodimo. U našoj proizvodnji poštujemo načela dobre proizvođačke i higijenske prakse pri čemu je proizvod podvrgnut kontrolama usklađenosti sa specifikacijom proizvoda i nadzoru inspekcijskih tijela Republike Hrvatske”, pojasnili su.

Kompanija s dugom tradicijom

Napomenuli su kako je Ledo plus kompanija s dugom tradicijom proizvodnje smrznutih proizvoda i svi njihovi  proizvodi prolaze stroge kontrole počevši od prijema sirovine, preko proizvodnje, skladištenja i konačno, dostave na prodajno mjesto.

“Carska mješavina” je proizvod koji dobavljamo od provjerenog dugogodišnjeg dobavljača koji također mora zadovoljiti kriterije propisane zakonskom regulativom Republike Hrvatske.

Šok u zagrebačkom shopping centru, sve je snimljeno: ‘To rade gdje god stignu’

Unutar navedenog provodi se i analiza na pesticide. Na zaprimljenoj sirovini i finalnom upakiranom proizvodu provode se ispitivanja zdravstvene ispravnosti u ovlaštenom laboratoriju te redovnim nadzorom u internim laboratorijima sukladno planu uzorkovanja, a temeljenom na analizi rizika”, odgovorili su iz Ledo plus d.o.o. Zagreb.

‘Jednostavno odustajem’

Ubrzo su se javili građani i ispričali svoja iskustva s kupovinom popularnog povrća.

”Kad sam prije nekoliko godina tek počela kupovati tu Ledovu mješavinu imala je podjednake omjere mrkve, cvjetače i brokule. Odjednom je počela rasti količina mrkve, a danas je skoro sama mrkva unutra.

Prvo misliš možda je meni baš došao dio s više mrkve, ali nakon što svaka sljedeća kupljena vrećica ima isti sadržaj jednostavno odustajem”, pisali su.

”Ja se sjećam kad sam krenuo studirati, često sam kupovao te mješavine. Nekada brokule nije niti bilo unutra, a ostalo je bilo dobro za krem juhe, ništa drugo. Najbolje kupiti svaku komponentu svježu posebno pa samo zamrznuti”, komentirali su.

”To jednostavno treba prestati kupovati. Radije sami kupite brokulu, cvjetaču i mrkvu i rasporedite u vrećice za zamrzavanje, jeftinije će vas izaći, a bogme i ukusnije”, savjetovali su.

”Ne bih kupila tu spužvu od povrća nikad, draže mi friško”, nizali su se komentari građana.


Komentari