Polaznici autoškola u nevjerici zbog jedne prakse: ‘Sada je lakše, ne može se muljati’

Autoškola, ilustracija (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Iako je polaganje vozačkog ispita postala uobičajena praksa, brojni građani imaju problema s tim korakom. Polaganje je teže nego što je bilo prije, pogotovo u velikim gradovima, a polaganje u Hrvatskoj, čak je među najstrožima u svijetu. Na Redditu je izbila rasprava oko polaganja vozačkog ispita, a korisnici su dijelili svoja iskustva.

“Ja sam položio vozački prije šest godina. Ispit iz propisa završio sam u roku od sedam minuta s maksimalnim brojem bodova. Kad sam završio ispit, svi su buljili u mene kao da sam nešto posebno. Bilo mi je prelagano. Međutim, danas mnogi moji prijatelji tek polažu vozački i svi se žale da je teško”, započeo je jedan korisnik.

“Jedna prijateljica pala je propise osam puta, prvu pomoć dva puta, a sada i vožnju dva puta. Njezin dečko već je peti put pao propise. Netko treći žali se da se instruktori deru na polaznike. Komentiraju i kako ima puno više trik-pitanja. Kakvo je vaše iskustvo? Jesu li moji prijatelji glupi ili psihički bolesni? Ja, bome, nisam neki genijalac, a sve mi je bilo lagano kod polaganja”, pitao je korisnik koji je pokrenuo ovu temu.

Autoškola znak (Foto: Davor Pongračić, CROPIX)

‘Mislim da su to gluposti i laži’

Komentara je puno. “Ne znam koja je razlika između prije pet godina i sada, ali u usporedbi s prije petnaest godina, mogu reći da je danas lakše položiti vozački ispit jer postoje kamere, pa ispitivač ne može muljati niti davati trik-naredbe kako bi te naveo na pogrešku”, napisao je jedan komentator. “Razlog zašto toliko ljudi danas pada, vjerojatno je neozbiljnost i manjak brige. Možda je to i zbog toga što su cijene autoškola pale u usporedbi s plaćama, pa si mogu priuštiti toliko padova”, napisao je drugi i dobio pitanje: “Je li tebi ispitivač pokušao smuljati nešto?”.

“Mene nije tražio da prekršim pravila, ali nekoliko prijatelja ima priče o tome kako su im ispitivači davali naredbe koje bi, da su ih poslušali, zahtijevale kršenje pravila, što bi odmah značilo pad na ispitu”, objasnio je drugi korisnik.

Uključila se još jedna komentatorica. “Primjeri su skretanje u jednosmjernu ulicu u krivu stranu, skretanje u pješačku zonu ili lijevo skretanje preko pune crte u ulicu”, a jedan je oštro odgovorio. “Mislim da su to gluposti i laži, opravdanja zbog pada. Ispitivaču je takvo ponašanje zabranjeno i neetično, a da ne govorimo o tome da je opasno za promet i ljudsko zdravlje. Zamisli da netko podnese prigovor i da se pregledava kamera – riskirao bi svoj posao radi jednog polaznika?”, istaknula je jedna korisnica.


Zagrepčani se posvađali zbog računa koji je izdao taksist: ‘Takav je zakon, građani su odlučili’

‘Problem je često u teorijskim pitanjima’

Još se raspravljalo o cijenama i pristupačnosti. “Cijene autoškola su i dalje visoke, i u pravu si, vozački ispit rijetko gdje košta ispod 800 eura u Hrvatskoj. Tako da se ne može baš reći da su cijene pale u odnosu na plaće. Što se tiče “boliku*čine” kod današnjih polaznika, također se slažem s tobom – mnogi žele što prije završiti s vozačkim ispitom i riješiti se tog stresa”, smatra jedan korisnik Reddita.

“Problem je često u teorijskim pitanjima koja su, kako kažeš, katastrofalna. Instruktori ponekad odugovlače sa satima vožnje ili čak odbijaju držati sate zbog drugih obaveza, što je frustrirajuće za polaznike. Također, neki polaznici su suočeni s dodatnim troškovima privatnih instrukcija jer im se sugerira da tako bolje voze na pravom ispitu”, smatra.

“Ovisi puno o ispitivaču i njegovom stavu. Neki su stroži, drugi su popustljiviji, pa iskustvo varira. Čini se da si imao slične probleme s ispitivačem, pogotovo kad si prvi put pao vozački ispit bez stvarnog razloga. Takvi padovi su frustrirajući jer se često čine neopravdanima, a ispitivači ponekad možda samo traže sitne greške kako bi ocijenili strože”, napisao je jedan.

Autoškola (Foto: Marijana Banko / CROPIX)

‘Ovisi puno o sreći’

“S druge strane, tvoje drugo iskustvo pokazuje da ispitivači ponekad znaju imati razumijevanja, pogotovo kad vide da znaš voziti, ali si pod stresom. Nervoza je normalna kod polaganja ispita, pa je fer ispitivač koji to uzme u obzir velika prednost”, zaključak je jednog komentatora.

Bilo je i onih koji su sve pripisali i sreći. “Sve u svemu, ovisi puno o sreći, ispitivaču i tvom pristupu. Tvoje iskustvo pokazuje da, iako ima izazova, moguće je položiti ako se potrudiš i ako imaš sreće s ispitivačem”, zaključak je jednog komentatora.

Zagrepčani iskreno o traumama u autoškoli: ‘Psovanje, vikanje i vrijeđanje, najgora stvar u životu’


Komentari