Pojava sivog neba vraća se u Hrvatsku: Građanima se savjetuje da budu na oprezu

Saharski pijesak zamutio je atmosferu (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

Saharski pijesak ponovno će stići u Hrvatsku, najavio je to Državni hidrometeorološki zavod. Na društvenim mrežama DHMZ je objavio satelitsku snimku i nekoliko karti Hrvatske na kojima je vidljivo što nas očekuje.

“Rano jutros prevladava vedrina nad Hrvatskom. Preko Sredozemlja se vidi dotok saharskog pijeska koji će u manjoj količini već noćas početi stizati i do nas”, objavio je DHMZ.

Osim na saharski pijesak, iz DHMZ-a upozoravaju i na visoki UV indeks. “Danas i sutra uživajte u suncu, nabacite sunčane naočale i pripazite na UV indeks”, objasnili su.


Toplo i sunčano vrijeme

Inače, DHMZ je prognozirao da Hrvatsku danas očekuje sunčano i toplo vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama zraka između 22 i 27 stupnja. Ipak, umjerena naoblaka moguća je ponegdje u unutrašnjosti.

Također, slab i umjeren jugoistočni i istočni vjetar moguć je u unutrašnjosti, dok će na Jadranu poslijepodne ponegdje puhati jugozapadni ili sjeverozapadni vjetar, najavio je DHMZ.

Podsjetimo, saharski pijesak posljednji je put u Zagrebu zabilježen početkom travnja. Sivo nebo s velikom količinom pijeska u zraku tada je iznenadilo Zagrepčane, dok su liječnici onima koji osjete da im takav zrak smeta, savjetovali korištenje maski.

Zagrepčane na Uskrs zabrinula pojava na nebu: ‘Nikome ništa nije jasno, svi se pitaju što se događa’

Neugodna pojava

Inače, saharski pijesak, koji je najveće područje pustinjskog pijeska na Zemlji, izaziva nelagodu stanovnicima na području gdje se pojavi. Unatoč tome što se većina pijeska taloži u Atlantskom oceanu, značajna količina doseže gotovo sve kontinente, pa tako i Europu te Hrvatsku.

U našim krajevima, saharski pijesak prenosi se južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima, nakon što ga prizemni vjetrovi podignu s tla pustinje. Zbog svih promjena vremena, građanima se savjetuje da budu na oprezu i slušaju savjete svojih liječnika.


Komentari