Pojava koja je zabrinula Zagrepčane opet zamutila nebo: Meteorolog objasnio o čemu se radi

Zrak u Zagrebu (Foto: Zagreb.info)

Nakon što je krajem ožujka cijeli Zagreb bio zamućen zbog saharskog pijeska koji je stigao preko Mediterana i proširio se po Europi te zabrinuo građane na Uskrs, čini se kako se taj scenarij ponavlja.

Iako je sunčano s visokim temperaturama, nebo je danas, u utorak, nad Hrvatskom ponovno zamućeno, a o tom fenomenu popričali smo s meteorologom Dorianom Ribarićem.

“Sa zapada stiže frontalni poremećaj, a južna strujanja donose sa sobom određenu količinu saharske prašine u atmosferu. Međutim, ta je količina ovaj put znatno manja nego u prošloj epizodi. Nebo će danas i sutra biti nešto mutnije, no uglavnom na zapadu unutrašnjosti i sjevernom Jadranu”, govori nam.

Zagrepčane na Uskrs zabrinula pojava na nebu: ‘Nikome ništa nije jasno, svi se pitaju što se događa’

Promjena vremena

“Također, sutra će zamućenost sakriti naoblaka jer stiže promjena vremena. Uglavnom će biti vjetrovito i suho, bez kiše i pljuskova. U narednim danima očekuje se pročišćavanje atmosfere, a ponovni nanosi saharskog pijeska mogući su opet u sljedećem tjednu”, pojasnio je.


Podsjetimo, saharski pijesak, koji je najveće područje pustinjskog pijeska na Zemlji, izaziva nelagodu stanovnicima na području gdje se pojavi. Unatoč tome što se većina pijeska taloži u Atlantskom oceanu, značajna količina doseže gotovo sve kontinente, uključujući i Europu.

U našim krajevima, saharski pijesak prenosi se južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima, nakon što ga prizemni vjetrovi podignu s tla pustinje. Kako se vrijeme nastavlja mijenjati, građanima se preporučuje da budu oprezni i prate službene upute i obavijesti o vremenskim uvjetima kako bi se zaštitili od mogućih opasnosti.


Komentari