Pojava koja je zabrinula Zagrepčane opet se nadvila nad Hrvatskom, meteorolog otkrio: ‘Zamutit će nebo’

Saharski pijesak zamutio je atmosferu (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

Čudna pojava, koja je prije par mjeseci zamutila nebo zabrinula Zagrepčane, ponovno se nadvila nad Hrvatsku.

Međutim, meteorolog Dorian Ribarić pojašnjava kako zagrebačko područje neće biti osobito pogođeno.

“Stižu određene količine saharskog pijeska, koje će zamutiti nebo prvenstveno iznad Dalmacije sa subotu na nedjelju. Od nedjelje nas očekuje promjena vremena pa će doći do raščišćavanja, no novi nanosi ponovno stižu sredinom sljedećeg tjedna”, pojasnio je.

“U Zagrebu se ova pojava ne bi trebala pretjerano vidjeti niti osjetiti, pogotovo s obzirom da dolazi i kiša. Svakako neće utjecati na kvalitetu zraka”, dodao je.

Pojava stvara nelagodu kod građana

Podsjetimo, saharski pijesak posljednji je put u Zagrebu zabilježen krajem travnja. Sivo nebo s velikom količinom pijeska u zraku tada je iznenadilo Zagrepčane, dok su liječnici onima koji osjete da im takav zrak smeta, savjetovali korištenje maski.

Inače, saharski pijesak, koji je najveće područje pustinjskog pijeska na Zemlji, izaziva nelagodu stanovnicima na području gdje se pojavi. Unatoč tome što se većina pijeska taloži u Atlantskom oceanu, značajna količina doseže gotovo sve kontinente, pa tako i Europu te Hrvatsku.


U našim krajevima, saharski pijesak prenosi se južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima, nakon što ga prizemni vjetrovi podignu s tla pustinje. Zbog svih promjena vremena, građanima se savjetuje da budu na oprezu i slušaju savjete svojih liječnika.

Nagla promjena vremena na Uskrsni ponedjeljak: Zbog pojave sivog neba liječnici imaju savjet za građane


Komentari