PODMUKLA I OPAKA BOLEST! U Hrvatskoj svake godine oboli oko 500 žena, evo na koje simptome treba obratiti pozornost

Pacijent, ilustracija (Foto: Pixabay )

Uz rak vrata maternice i rak dojki, rak jajnika je jedan od najučestalijih rakova koji pogađa žensku populaciju. U Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 500 žena, dok ih svake godine umire preko 300. Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, Hrvatska se nalazi na 7. mjestu u EU, dok je po mortalitetu na 9. mjestu.

‘ŽENE ČUVAJTE SE’ Zrinka upozorava na podmuklu bolest s kojom se bori devet godina: ‘Najteže je čekati nalaze’

Simptomi su najčešće nespecifični, ostaju neprepoznati pa se zbog toga nažalost rak otkriva u 70% slučajeva tek kad se proširi. Češće se javlja kod starijih žena, međutim u preko 35% slučajeva dijagnosticiran je i prije 60-te godine života.

Simptomi na koje treba obratiti pozornost su napuhnutost i osjećaj težine u želucu, gubitak teka, čest poriv za mokrenjem, nenamjerni gubitak težine.

Zbog velikog javnozdravstvenog značaja ovog problema od 2013. godine se svakog 8. svibnja obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. I u Hrvatskoj se skreće pozornost na važnost brige o reproduktivnom zdravlju, na važnost kontrolnih pregleda, tjelovježbu, ali i važnost podrške oboljelima.


Tim povodom Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “Sve za nju” je uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju, Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, organizirala je javnu tribinu. Ovoga puta najviše se govorilo o važnosti genetskog testiranja.

“Genetsko testiranje mora biti dostupnije i za oboljele i za one zdrave, sve koje su u povišenom riziku i koje imaju dokazanu mutaciju BRCA gena. Dakle, od 40 do 60 posto žena s dokazanom mutacijom može do 70 godine razviti rak jajnika. To je jako veliki postotak. Mi imamo to omogućeno kao besplatno testiranje preko HZZO-a ali dostupnost i obuhvat nije dovoljno široko, da ne bude sve koncentrirano u Zagrebu”, rekla nam je  Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge “Sve za nju”.

‘ZAGRLIT ĆU ŠTO VIŠE LJUDI’! Milada već šest godina trči, a sama je to proživjela: ‘Bojala sam se čuti istinu’

U nastavku tribine najavljeno je i 6. izdanje utrke “To nisu samo ženske stvari” koja će se održati na Bundeku 13. svibnja od 10 sati. Prikupljena sredstva namijenjena su pružanju psihološke i druge podrške oboljelima i članovima njihovih obitelji. Ženska bolest nije samo problem žene, stoga organizatori pozivaju da se u akciju uključe i muškarci.


Komentari