Podatak koji iznenađuje: Evo koliko stanova u Hrvatskoj zjapi prazno

Željko Uhlir (Foto: Motus media)

Jesmo li prihvatili euro i koliko će nam u 2024. koštati stanovi, na konferenciji Motus Medije odgovaraju vodeći hrvatski stručnjaci

Godinu na izmaku obilježio je ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen. Hrvati su usvojili euro kao novu valutu, a taj je posao stoljeća bio velik izazov za bankarski sustav, koji je odradio vrhunski projekt pa je prijelaz na novu valutu prošao bez većih problema.

Uz uvođenje nove valute, Hrvate je pogodila i rekordna inflacija. Nismo bili izolirani slučaj, u cijeloj se eurozoni bilježio rekordan rast cijena pa je u bitki za njihovo smanjenje Europska središnja banka u nešto više od godinu dana kamate digla s 0 na 4 posto. Zato u novoj godini možemo očekivati skuplje financiranje i pooštravanje uvjeta za kreditiranje.

Konferencija Eurotransformacija (Foto: Motus media)

Ulazak u eurozonu potaknuo je i rast cijena stanova i kuća koje su, zahvaljujući visokoj potražnji i tradicionalnoj navici Hrvata da štede u nekretninama, narasle i po stopama od 20 posto. Istovremeno je potaknuo i veća ulaganja u nekretnine, ali i omogućio plasman projekata vrhunske kvalitete na domaću scenu.

Kako je prošlo uvođenje eura u Hrvatsku? Koliko će nam poskupjeti krediti? Hoće li se cijene vratiti na one prije rekordne inflacije? Hoće li nekretnine i dalje ostati skupe? Čeka li nas uvođenje poreza na nekretnine i što je ulazak u eurozonu značio za tržište?

Tijek konferencije pratite uživo u priloženom videu:


U panel-raspravi: “Prva godina s eurom i inflacijom – kako ćemo se financirati u 2024. godini”, o prednostima ulaska u eurozonu te izazovima s kojima smo se susreli u prvoj godini korištenja eura govore Mislav Brkić iz HNB-ove direkcije za europske odnose, Vjeko Peretić, osnivač i predsjednik Uprave Pro grupe, Dario Bjelkanović, upravitelj fonda u InterCapitalu, te poslovni savjetnik Nikola Nikšić iz Trend Partnera.

Hrvatska ima bolje kamatne stope nego Njemačka, čulo se na prvom panelu konferencije.

Uhlir o nekretninama

U sklopu konferencije uvodnu analizu održao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, dok je Filip Brkan, vlasnik i direktor tvrtke Imperium Immobiliare, prezentirao analizu zagrebačkog tržišta nekretnina.

Željko Uhlir održat će uvodnu analizu – Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U sklopu konferencije uvodnu analizu održao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

“Namjerno sam skrenuo temu na priuštivo stanovanje, jer to je ono što svi očekuju od države. Sve države koje su prije nas to radile prošle su fazu dubinskih istraživanja koja su potrebna da bi se došlo do stabilne stambene politike.

Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba i iz toga proizlazi potreba da se izgradi stambena politika. Ono nije važno samo za pojedinog građanina, već i za cijelu obitelj, gospodarstvo i državu. Kvaliteta stanovanja sastoji se od kvalitete urbanizma i gradnje kao i odnosa u zajednici. Ako sve to pokrenemo, bit će više operative i interesa za održavanje naših zgrada.

Vidimo da je stanogradnja porasla za gotovo 30 posto. U 2022. godine završeno je 28 posto više stanova u odnosu na 2021. godinu. Prvi gap u onome što tržište nudi i onoga što je potrebno za priuštivo stanovanje pojavljuje se upravo u toj razlici”, rekao je Uhlir.

Uhlir je otkrio podatke i oko priuštivosti stanova u hrvatskim gradovima. Tako je naveo da su Vukovaru za prosječnu tamošnju godišnju plaću može kupiti 21,8 kvadrata, u Zagrebu 6,7, Splitu 3,8, a u Dubrovniku tek 3,2 kvadrata

“U ovoj godini imali smo situaciju da je više od 3000 studenata ostalo izvan domova. Kada podvučemo crtu potrošača stambenog fonda, pogledajmo koliko ima praznih stanova po gradovima. Deset do petnaest posto stambenih jedinica je prazno.

Jedna od poluga kojima se kreira stambena politika jesu financije. Razliku između tržišne cijene stana i priuštivosti mora netko nadoknaditi. Za priuštivo stanovanje Njemačka izdvaja 7,2 posto BDP-a, Austrija 5,3, a Finska 7 posto. Hrvatska izdvaja samo tri posto”, rekao je Uhlir.

Drugi panel konferencije (Foto: Motus media)

Drugi panel

Stručnjaci za nekretnine na panelu “Eksplozija cijena nekretnina i ulaganja u Hrvatskoj – koliko je trend održiv?” otkrili su nam hoće li cijene nekretnina i dalje ostati na visokim razinama i kako će na njih utjecati sve skuplji krediti. Na panelu su govorili Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a te direktor agencije Kastel nekretnine, Ivan Ukalović iz agencije Eurovilla, Filip Vučagić, partner i direktor iz Colliers International te Filip Brkan, vlasnik i direktor tvrtke Imperium Immobiliare.

Ovom konferencijom, šestom u nizu u ciklusu Eurotransformacija Hrvatske, vraćamo se na početak ciklusa, kada smo u lipnju 2022. godine okupili vodeće stručnjake financijske industrije te financijskih institucija u Hrvatskoj na temu uvođenja eura.


Komentari